An Assessment of the Age Date of Anatolian Khramulya, Capoeta Tinca (Heckel, 1843) Living in Acisu Creek, Asarcik - Sezek, Leman Yüce (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada Samsun İli Asarcık ilçesinde bulunan Acısu Deresi'nde yaşayan Capoeta tinca (Heckel, 1843) türünün yaş tayininde kullanılacak güvenilir kemiksi yapı belirlenmiştir. Ayrıca güvenilir bulunan kemiksi yapıya ait yaş verileri kullanılarak büyüme özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla Ocak-Mart-Nisan 2012 tarihleri arasında 172 balık örneği (37 dişi, 87 erkek, 48 cinsiyeti belirlenememiş) yakalanmıştır. İncelenen örneklerin çatal boyları 6.2-20.2 cm, ağırlıklar ise 2.62-91.43 g arasında değişmiştir. Her bir örnekten lapillus, asteriskus, pul, omur ve operkül olmak üzere 5 kemiksi yapı alınmış ve farklı tekniklerle yaş belirlemeye hazır hale getirilmiştir. Bu kemiksi yapılar bir okuyucu tarafından farklı zamanlarda üç kez okunmuştur. Kemiksi yapıların güvenilirliğinin karşılaştırılmasında ortalama yaş, yüzde uyum (YU), ortalama yüzde hata (OYH) ve değişim katsayısı (DK) kullanılmıştır. En yüksek yüzde uyum, en düşük ortalama yüzde hata (OYH) ve değişim katsayısı (DK) değerini veren lapillus, türün yaş tayini için güvenilir yapı olarak tespit edilmiştir. Örneklemin yaş dağılımı 1-4 arasında değişim göstermiştir. Eşey oranı (D:E) 1:2.35 olarak saptanmıştır. Yaş-boy ve yaş-ağırlık ilişkilerini ifade eden von Bertalanffy büyüme denklemi parametreleri dişilerde L∞=27.46 cm, W∞=218.50 g, K=0.21 (yıl-1), t0=-0.44 (yıl), b=2.8473, erkeklerde L ∞=19.13 cm, W∞=78.51 g, K=0.35 (yıl-1), t0=-0.28 (yıl), b=2.8671 olarak hesaplanmıştır. Boy-ağırlık ilişkisi dişi ve erkeklerde sırasıyla y=0.0175x2.8473 ve y=0.0166x2.8671 şeklinde elde edilmiştir. Total-çatal boy, standart-total boy ve standart-çatal boy arasında kuvvetli ilişkiler tespit edilmiştir. Dişi, erkek ve tüm bireylerde ortalama kondisyon faktörü değeri sırasıyla 1.19, 1.22 ve 1.18 olarak hesaplanmıştır.

In this study the reliable bony structure was determined for ageing of Anatolian khramulya, Capoeta tinca (Heckel, 1843) inhabiting Acısu Creek of Asarcık in Samsun. For this purpose, 172 fish samples (37 female, 87 male, 48 undeterminated gender) were caught between the dates of January-March-April 2012. Fork length of the samples varied between 6.2-20.2 cm and their weights varied between 2.62-91.43 g. Five bone-like structures; lapillus, asteriscus, scale, vertebra and operculum were taken from each sample and they were prepared for age determination by different techniques. These bone-like structures were read at three different times by a reader. Average age, percent agreement (PA), average percent eror (APE) and coefficient of variation (CV) were used for the comparison of reliability of bone-like structures. Lapillus which highest percent agreement, lowest average percent eror and coefficient of variation values determinated as reliable structure for age determination. Age distribution of the population varied between 1-4. Sex ratio was found to be female : male 1:2.35. The parameters of von Bertalanffy growth equation that refers to the association between age-lenght and age-weight was found to be L∞=27.46 cm, W∞=218.50 g, K=0.21 (years-1), t0=-0.44 (year), b=2.8473 for females and L ∞=19.13 cm, W∞=78.51 g, K=0.35 (years-1), t0=-0.28 (year), b=2.8671 for males. The length-weight relationship was found as y=0.0175x2.8473 and y=0.0166x2.8671, for females and males, respectively. There were strong relations between total-fork lenght, standard-total lenght and standart-fork lenght. Avarage condition factor values of female, male and entire samples were computed as 1.19, 1.22 and 1.18, respectively.
Asarcık Acısu Deresinde Yaşayan Capoeta Tinca (Heckel, 1843)'nın Yaş Verilerinin Değerlendirilmesi
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 131255
Keywords: Biyoloji; Capoeta tinca; Capoeta tinca; Biology; Capoeta tinca; Capoeta tinca; TEZ YÜK LİS S522a 2019