Katı Kültür Fermantasyonu ile Bazı Tarımsal Posalardan Kanatlı Hayvanlar için Yem Katkı Maddesi Geliştirme Potansiyelinin Araştırılması - Güngör, Emrah (My University, 2022)
Bu çalışmada Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus niger ile bireysel veya ardışık şekilde fermente edilen domates, üzüm ve elma posası karışımının etlik piliç ve yumurta tavuklarında verim, ürün kalitesi, bağırsak mikroflorası ve antioksidan kapasite üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, domates, üzüm ve elma posaları ağırlıkça eşit oranlarda karıştırıldıktan sonra spesifik özelliklere sahip L. acidophilus (ATCC 4356), S. cerevisiae (ATCC 9763) veya A. niger (ATCC 9142) ile bireysel veya ardışık şekilde fermente edilmiştir. Çalışmada gerçekleştirilen etlik piliç ve yumurta tavuğu denemelerindeki muamele grupları; (1) bazal yem (KT); bazal yeme %1 oranında ilave edilen (2) posa karışımı (PK), (3) L. acidophilus ile fermente posa karışımı (LA), (4) S. cerevisiae ile fermente posa karışımı (SC), (5) A. niger ile fermente posa karışımı (AN) ve (6) L. acidophilus, S. cerevisiae ve A. niger ile ardışık fermantasyona tabi tutulan posa karışımı (LSA) ile beslenen grup olarak belirlenmiştir. Etlik piliç denemesi 7 tekerrür, her tekerrürde 7 etlik piliç olacak şekilde, yumurta tavuğu denemesi 7 tekerrür ve her tekerrürde 3 hayvan olacak şekilde yürütülmüştür. Etlik piliçlerde SC grubunun yemden yararlanma oranı (YYO), KT ve LA gruplarından daha iyi bulunmuştur (P<0.05). Benzer şekilde, LSA grubunun serum GPx-4 düzeyi KT, PK, LA ve SC gruplarına göre (P<0.05), SOD düzeyi ise KT dışındaki diğer gruplara göre artış göstermiştir (P<0.05). Yumurta tavuklarında LSA grubunun 25-28. haftalar arası YYO, KT ve PK gruplarına göre (P=0.069), LSA, LA ve SC gruplarının 20-28. hafta YYO ise PK grubuna göre (P=0.061) iyileşme eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Buna ilavaten, yumurta tavuklarına PK, LA veya SC verilmesi yumurta sarı rengini KT grubuna göre arttırmıştır (P<0.001). Benzer şekilde, 32. hafta yumurta kabuk kalınlığının (orta kısım), LA grubunda KT grubuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Kör bağırsak Lactobacillus spp. sayısı LA ve AN grubunda KT, PK ve LSA grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (P<0.01). Yumurta tavuğu serumlarında SC ve AN gruplarının GPx-4 düzeylerinin KT, PK ve LSA grubuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.001). Çalışmanın sonuçları, katı kültür fermantasyonuyla domates, üzüm ve elma posası karışımından etlik piliçlerde YYO ve antioksidan kapasiteyi, yumurta tavuklarında ise YYO, yumurta sarı rengi, kabuk kalitesi, bağırsak mikroflorası ve antioksidan kapasiteyi iyileştiren yem katkı maddelerinin üretilebileceğini göstermiştir.

In this study, the effects of a mixture of Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus niger and individually or sequentially fermented tomato, grape and apple pomace mixture on yield, product quality, intestinal microflora and antioxidant capacity of broiler chickens and laying hens were investigated. For this purpose, tomato, grape and apple pomace were mixed in equal ratios by weight, and then they were fermented individually or sequentially with L. acidophilus (ATCC 4356), S. cerevisiae (ATCC 9763), and A. niger (ATCC 9142). Treatment groups in broiler and laying hen trials carried out in the study; (1) basal diet (KT); basal diet supplemented with %1 (2) pomace mixture (PK), (3) L. acidophilus fermented pomace mixture (LA), (4) S. cerevisiae fermented pomace mixture (SC), (5) A. niger fermented pomace mixture (AN), and (6) L. acidophilus, S. cerevisiae and A. niger fermented pomace mixture (LSA) were determined. While the broiler experiment was conducted with 7 replicates, 7 broiler chickens in each replicate, the laying hen experiment was planned with 7 replicates and 3 hens in each replicate. In broiler chickens, the feed conversion ratio (FCR) of the SC group was better (P<0.05) than the KT and LA groups. Similarly, serum GPx-4 level of LSA group increased (P<0.05) compared to KT, PK, LA and SC groups, and SOD level increased (P<0.05) compared to other groups except KT. In laying hens, the FCR of the LSA group between 25 and 28 weeks was determined to improve (P=0.069) compared to the KT and PK groups, while the FCR of the LA, SC and LSA groups for 20-28 weeks tended (P=0.061) to improve compared to the PK group. In addition, dietary inclusion of pomace mixture fermented with PK, LA or SC increased (P<0.001) the egg yolk color compared to the control group. It was determined that the egg shell thickness (middle part) in 32th week was higher (P<0.05) in the LA group than in the KT group. Cecal Lactobacillus spp. count was higher (P<0.01) in the LA and AN group than in the KT, PK and LSA groups. It was determined that serum GPx-4 levels of SC and AN groups in laying hen were higher (P<0.001) than those of KT, PK and LSA groups. The obtained results showed that solid-state fermentation can produce new feed additives that improve the FCR and antioxidant capacity in broiler chickens and the FCR, egg yolk color, shell quality, intestinal microflora and antioxidant capacity in laying hens from a mixture of tomato, grape and apple pomace.
The Potential of Developing New Feed Additives from Some Agricultural Pulps by Solid-State Fermentation for Poultry
Keywords: Ziraat; Domates Posası; Etlik Piliç; Kanatlı Yemleri; Agriculture; Katıhal Fermentasyonu; Tomato Pulp; Broiler Chickens; Mikrobiyal Fermentasyon; Poultry Feeds; Solid State Fermentation; Tavuk Yemi; Microbial Fermentation; Poultry Feed; Yumurta Tavukları; Laying Hens