Stilohyoid Kompleks Morfolojisi ve Varyasyonlarının Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile İncelenmesi - Büyük, Cansu (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, 2016)
Amaç: Stilohyoid kompleks (SHK) stiloid çıkıntı, stilohyoid ligament ve hyoid kemiğin küçük boynuzu tarafından oluşturulan yapıdır. SHK'nin morfolojik varyasyonları hem stiloid sendromların değerlendirilmesinde hem de preoperatif cerrahi planlamasında önemlidir. Bu çalışma ile SHK varyasyonlarının detaylı incelenmesi, Türk popülasyonunda geniş bir hasta aralığında konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile prevalans çalışması yapılması; böylelikle diş hekimlerine ve maksillofasiyal cerrahlara rehberlik edilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim dalında 2013-2015 yılları arasında KIBT tetkiki uygulanan 1000 hastanın görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Görüntüler Galileos marka cihaz (98 kVp, 15-30 mA) kullanılarak elde edildi. SHK uzunluğu, kalınlığı, transvers ve sagittal yönlü açıları, morfolojik varyasyonları ve ossifikasyon dereceleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda seçilen hastaların %57.6'sı kadın, %42.4'ü erkek idi. Uzun SHK bulunan hasta görülme sıklığı %34.2 olarak hesaplandı. Ortalama sagittal açı 72,24°, transvers açı 70,81° olarak ölçüldü. Şekillerine göre % 54.30 lineer, % 22.90 skaliform, %4.60 moniliform, % 18.20 ise psödoduplike dağılım izlendi. Uzun SHK'ler morfolojilerine göre incelendiğinde; %42.55 uzamış, %25.15 segmentli, %32.30 psödoartiküler tip tespit edildi. Kalsifikasyon biçimlerine göre %23.40 tam kalsifiye, %29.53 kısmi kalsifiye, %31.43 kalsifiye dış hat ve %15.64 nodüler kalsifikasyon tipleri izlendi. Sonuç: Çalışmamızda SHK morfolojisi ve varyasyonları konusunda panoramik radyografi ile yapılan çalışmalardan farklı sonuçlar elde edilirken; BT ile yapılan çalışmalar ile benzer sonuçlar bulundu. SHK üzerine yapılacak ayrıntılı morfolojik çalışmalar literatüre katkı sunacaktır.

Aim: Stylohyoid complex (SHC) consist of styloid process, stylohyoid ligament and lesser horn of the hyoid bone. Morphological variations of SHC is important in both evaluation of styloid syndromes and preoperative surgical planning. The purpose of this study is to assess the variations of the SHC, to determine the prevalance using by cone beam computed tomograph (CBCT) in a wide range of patient populations in Turkey, thereby conducting dentist and maxillofacial surgeons. Material and Method: The CBCT images of the 1000 patients who referred to Ondokuz Mayıs University Dentomaxillofacial Radiology Department between the years 2013-2015 were evaluated retrospectively. All images were acquired by using Galileos (98 kVp, 15-30 mA) CBCT device. The lenght, thickness, saggital and transverse angulations, morphological variations and ossification patterns of SHC were evaluated. Findings: In our study, 57.6% of 1000 patients were female and 43.9% were male. The prevalance of ossified SHC was 342%. The mean saggital angle value was 72,24° and the mean transverse angle value was 70,81°. According to the shapes 54.30% linear, 22.90% scaliform, 4.60% moniliform and 18.20% pseudoduplicate types were observed. When the long SHC morphology was analyzed; 42.55% elongated, 25.15% segmented and 32.30% pseudoarticular types were identified. According to calcification patterns 23.40% completely calcified, 29.53% partially calcified, 31.43% calcified outline and 15.64% nodular calcification types were observed. Result: This study showed different results from the researches conducted with panoramic radiograpy while it showed similar results to the studies conducted with CT in morphology and variations of SHC. Further detailed morphological studies on SHC will contribute the literature.
Assessment of the Stylohyoid Complex Morphology and Variations with Cone Beam Computed Tomography
Tez (uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016
Libra Kayıt No: 90094
Keywords: Diş Hekimliği; Anatomi; Morfoloji; Dentistry; Radyografi; Anatomy; Stiloid; Morphology; Tomografi-Emisyon-Bilgisayarlı; Radiography; Stilohyoid; Tomography-Emission-Computed; TEZ DİŞ B992s 2016