Önemli Tıbbi Bitkiler Olarak Hypericum Türleri ve Kullanım Alanları - Çırak, Cüneyt; Kurt, Dursun (My University, 2014)
Ekvator kuşağından kuzeyde İskandinav ülkelerine kadar dünyanın farklı coğrafyalarında yayılış gösteren 482 Hypericum türü bulunmaktadır. Bu türler dünya genelinde halk ilacı olarak yüzyıllardan bu yana sinir hastalıkları, adet krampları, siyatik, eklem iltihabı ve midevi rahatsızlıklardan kaynaklanan ağrıların giderilmesinde ve bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Hypericum türleri içerisinde en yaygın ve popüler olanı Hypericum perforatum L.'dur. Bu tür son 30 yıldan beri bitki klinik ve laboratuar şartlarında yoğun olarak çalışılmakta olup günümüzde bilhassa depresyon tedavisinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde kantaron, binbirdelik otu, kan otu, kılıç otu, yaraotu, kuzukıran gibi yöresel adlarla bilinen Hypericum türleri bakımından önemli bir merkezdir ve mevcut 96 türün 46'sı endemiktir. Ancak dünya literatürünün aksine bu türler ile ilgili ülkemiz şartlarında yürütülen çalışmaların sayısı oldukça azdır. Ayrıca bu bitkiler tür ayrımı gözetmeksizin doğal floradan ihraç maksadıyla yoğun bir şekilde toplanmaktadır. Bu derlemede ülkemiz için atıl bir kaynak durumunda olan Hypericum türleri ve kullanımı hakkında detaylı bilgi sunmak amaçlanmıştır

There are 482 Hypericum species which grow naturally in different geographic origins of the world from equator zone to Scandinavian Countries. Those species have been used as folk remedy in world-wide in treatments of neuralgia, menstural disorders, sciatica, arthritis and stomach diseases for centuries. Of all Hypericum species, the most popular and common one is Hypericum perforatum L. It has been studied extensively in clinical trials for the last three decades and used popularly in treatment of depression. Turkey is an important centre for Hypericum species which are known as “kantaron, binbirdelik otu, kan otu, kılıç otu, yaraotu, kuzukıran”. There are 89 Hypericum species in our flora of which 43 are endemic. On the contrary of world literature, hovewer, there are only few scientific studies on those species, conducted in Turkey. Besides, those species have been collected extensively from natural flora for commercial purposes. In this review, it was aimed to remark Hypericum species which are an inactive source currently for Turkey and to present detailed information to the relevants
Hypericum Species as Important Medicinal Plants and Their Usage
Keywords: Ziraat Mühendisliği