Preeklampsi ve Eklampside Serum Total HCG ve Serbest ß-HCG'nin Yeri - Bedir, Abdurrahim; Malatyalıoğlu, Erdal; Çetinkaya, Mehmet B.; Kökçü, Arif; Alper, Tayfun (My University, 2005)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; pre-eklampsili olgularda serum total hCG ve serbest ß-hCG seviyelerinin hastalığın patogenezi ve şiddeti ile ilişkisi olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 75 pre-eklampsili ve gebelik haftaları hasta grubuna uygun toplam 75 sağlıklı gebeden oluşan kontrol grubu olgularda total hCG ve serbest ß-hCG değerleri karşılaştırıldı. Alınan serum örnekleri ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak Student T, x2 ve Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi. Bulgular: Hafif preeklampsi ile kontrol grubu arasında total hCG ve serbest ß-hCG düzeyleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p0.05). Ancak şiddetli preeklampsi ve eklampsi ile kontrol grupları arasında fark anlamlı olarak saptandı (p0.05). Serum total hCG düzeyleri açısından, hafif preeklampsi ile şiddetli preeklampsi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p0.05), şiddetli preeklampsi ile eklampsi arasındaki fark anlamlı olarak saptandı (P0.05). Serum serbest ß-hCG düzeyleri açısından ise hafif, şiddetli preeklampsi ve eklampsi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p0.05). Sonuç: Serum total hCG ve serbest ß-hCG düzeyleri, kontrollere göre hafif preeklampsi hastalarında fark göstermemektedir. Ancak, şiddetli preeklampsi ve eklampsi grubunda, kontrol grubu hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir. Bütün bu bulgular serum total hCG ve serbest ß-hCG düzeylerinin preeklampsi gelişiminin öngörülmesinde bir belirteç olarak fazla bir anlam ifade etmediğini ancak hastalığın şiddetini destekleyici belirteçlerden biri olabileceğini göstermektedir.

Objective: The aim of this study is to investigate whether the serum total hCG and free ß-hCG levels are related to pathogenesis and severity of the diseases in preeclamptic patients. Material and methods: The study group comprised of 75 pregnant women with preeclampsia and a total of 75 healthy pregnant controls who attended the Ondokuz Mayıs University Obstetrics and Gynecology Department. Serum total hCG and serum free ß-hCG levels were determined by the ELİSA method. Statistical analyses were done using Student T, x2 and Mann Whitney U tests. Results: There were no significant differences in serum levels of total hCGand free ß-hCG between patients with mild preeclampsia and those of their macthed controls (p>0.05). Patients with preeclampsia and eclampsia had significantly different serum levels of total hCG when compared to their control group (p<0.05). Patients with severe preeclampsia and eclampsia had significantly different serum levels of free ß-hCG when compared to their control groups (p<0.05). There were no significant differences in serum free ß-hCG levels among mild, severe preeclamptic and eclamptic groups (p>0.05). Conclusion: As a conclusion serum total hCG and free ß-hCG levels could be supportive markers in the diagnosis of severe preeclampsia and eclampsia. Increased serum total hCG and free ß-hCG levels might indicate the severity of the disease but they could not be used as early predictive markers or determinant of preeclampsia in general sense.
Serum total hCG and free ß-HCG in preeclampsia and eclampsia
Keywords: Genel ve Dahili Tıp