Plastiksiz Kasım Kampanyası: Genç Tüketicilerin Tek Kullanımlık Plastik Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi - Gökmen, Mehpare Karahan; Burucuoğlu, Murat; Cengiz, Hilal; Uzun, Sümeyye; Serdar, Furkan; Paşaoğlu, Gizem Ağaoğlu (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, Plastiksiz Kasım (PK) Kampanyası sonucunda gerçekleştirilen tarama türündeki araştırmayla genç tüketicilerin Plastiksiz Kasım Kampanyası farkındalığı, kampanyada kullanılan medya araçlarının etkinliği, çevresel kaygı, algılanan maliyet, matara kullanmaya yönelik tutum, matara kullanmaya devam etme niyeti arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma sahası, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesidir. PK kampanyasında tek kullanımlık plastik kullanımını azaltma ve plastik kullanımının insan ve çevre üzerindeki etkileri hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir dizi çalışma gerçekleştirilmiştir. Tek kullanımlık plastik şişe ve diğer tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, araştırmanın odak noktası olmuştur. Tek kullanımlık plastik kullanım davranışına alternatif olarak yeniden doldurulabilir cam matara ve içme suyu istasyonunun kullanımının teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Verilerin toplanmasında anket metodu kullanılmıştır. Veri toplama süreci sonunda 346 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma modelinin analizi sonucunda PK-kampanyası farkındalığı, PK- kampanyası medya araçlarının etkinliği, çevresel kaygı ve algılanan maliyet değişkenlerinin cam matara kullanmaya yönelik tutum üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda, cam matara kullanmaya yönelik tutum cam matara kullanmaya devam etme niyetini de pozitif ve anlamlı şekilde etkilemektedir.