Meningiomlarda Cd147 (Emmprin) ve Dezmoplakin Ekspresyonunun Histomorfolojik Alt Tip ve Tümör Derecesi ile İlişkisi - Çinar, İlkay (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2014)
ÖZET MENİNGİOMLARDA CD147 (EMMPRİN) VE DEZMOPLAKİN EKSPRESYONUNUN HİSTOMORFOLOJİK ALT TİP VE TÜMÖR DERECESİ İLE İLİŞKİSİ Amaç: Meningiomlar histolojik tiplerine göre farklı derecelerde nüks riskine sahip, erişkin yaş grubunun en sık primer santral sinir sistemi tümörüdür. Çalışmamızda, tümör hücrelerinin invazyon ve metastaz yeteneği ile ilgili olduğu bildirilen CD147'nin meningiomlardaki ekspresyonunu ve bunun tümör derecesi, histolojik alt tip, beyin invazyonu varlığı ve tümör nüksü ile ilişkisini araştırmak, ayrıca tanısal bir belirteç olarak dezmoplakinin meningiomlardaki tanısal ve prognostik önemini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: 2002-2012 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda ilk tanısını almış meningiom olguları retrospektif olarak çalışıldı. Tüm olgularda arşiv materyalleri tekrar değerlendirilerek Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kriterlerine göre derece ve alt tipleri belirlendi. Derece II ve derece III olguların tümüne ve uzun takip süresine sahip derece I olgulardan oluşan 103 olguya CD147 ve dezmoplakin ile immünhistokimyasal çalışma yapıldı. Meningiom ayırıcı tanısına giren 35 tümör olgusu kontrol gurubu olarak kullanıldı. Bulgular: Toplam 311 olgunun 223'ü (%71,6) kadın, 88'i (%28,4) erkek idi. Yaş dağılımı 8-92 arasında olup ortanca yaş 55 (8-92), ortalama yaş 54 (±14,25) olarak saptandı. Yeniden yaptığımız histomorfolojik değerlendirme sonucunda 267 olgu (%85,9) derece I, 39 olgu (%12,5) derece II, 5 olgu (%1,6) derece III olarak yorumlandı. 23 olguda (%7,4) beyin invazyonu saptandı. Klinik takibi olan 254 olgunun 26'sı (%10,2) nüks etmişti. CD147 ile meningiomların %73,5'ünde pozitif boyanma görüldü. Tümörlerin histolojik dereceleri arasında CD147 ile boyanma açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0,261). CD147 boyanmasında beyin invazyonu yapan ve yapmayan tümörler arasında ve yine nüks eden ve etmeyen olgular arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla, p=0,262, p=0,220). Dezmoplakin ile olguların %96,1 oranında pozitif boyanma saptandı. Tümörlerin histolojik dereceleri arasında dezmoplakin ile boyanma açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0,933). Beyin invazyonu yapan ve yapmayan tümörler arasında ve nüks eden ve etmeyen olgular arasında anlamlı boyanma farkı saptanmadı (sırasıyla, p=0,896, p=0350). Sonuçlar: Meningiom olgu serimiz, demografik veriler, WHO derece dağılımı ve histopatolojik özellikler açısından literatür verileri ile uyumludur. Çalışmamızdaki meningiom olgularında CD147 ekspresyonunun, agresif histolojik tip, beyin invazyonu ve bununla ilişkili olduğu belirtilen nüks ile anlamlı ilişkisi tespit edilmemiştir. Dezmoplakinin ise meningiomlarda duyarlılığı %96,1 olup, tanısal amaçlı kullanımı sözkonusu olabilir. Ancak ayırıcı tanıya giren olgularda da benzer şekilde yüksek oranda boyanma gözlenmesi, dezmoplakinin meningiomlar için özgün bir belirteç olmadığını dolayısıyla ayırıcı tanıda kullanılamayacağını göstermiştir. Anahtar kelimeler: Meningiom, CD147, Dezmoplakin, İmmünohistokimya

ABSTRACT EXPRESSION OF CD147 AND DESMOPLAKIN IN MENINGIOMA AND ITS CORRELATION WITH HISTOMORPHOLOGICAL SUBTYPES AND TUMOR GRADE Aim: Meningiomas with different degrees of recurrence risk according the histologic subtypes, are the most common tumors of primary central nervous system in adult ages. In our study, we aimed to investigate the CD147 expression in meningiomas and its correlation with tumor grade, histological subtype, the presence of brain invasion and tumor recurrence. We also aimed to define the diagnostic and prognostic significance of desmoplakin in meningiomas as a diagnostic marker. Material and method: Meningiomas diagnosed in the first time in the Department of Pathology, Ondokuz Mayis University between 2002-2012 years, are retrospectively studied. Tumor grade and subtypes were determined according to World Health Organization (WHO) by reevaluating the archive materials in all cases. Immunohistochemical study with CD147 and desmoplakin were performed for 103 cases in total that including all of grade II and III cases and grade I having long-time follow-up. 35 tumor cases that included in differential diagnosis for meningioma were used as control group. Results: A total of 311 cases were 233 (71.6%) women and 88 (22.4%) men. The range of age was 8-92, the median age was 55 (8-92) and the mean of age was 54 (±14.25). In the result of histomorphological reevaluation, it was determined 267 cases (85.9%) as grade I, 39 cases as grade II (12.5%) and 5 cases (1.6%) as grade III. Brain invasion was determined in 23 cases (7.4%). Tumor relaps had been occurred in 26 cases (10.2%) of 254 cases which were under the follow-up. Positive staining for CD147 was observed in 73.5% of meningioms. It was not established statistically significant difference for CD147 staining among the histological grades (p=0.261). In addition, there was no any significant differences with regard to CD147 staining between tumors with brain invasion or not, and tumors that recurred and not (p=0.262 and p=0.220, respectively). It was determined positive staining for desmoplakin in 96.1% of all cases. It was not observed statistically significant difference in regard of staining with desmoplakin among the histological grades (p=0.933). There was no significant differences with regard to desmoplakin staining between tumors with brain invasion or not, and tumors that recurred and not (p=0.896 and p=0.350, respectively). Discussion: In term of the demographical data, WHO grade distribution and histopathological characteristics of our study group is consistent with literature data. It was not determined significant correlations between CD147 expression and aggressive histological type or brain invasion and relaps related with brain invasion. The sensitivity of desmoplakin is 96.1% in meningiomas and it could be used as a diagnostic marker. On the other hand, desmoplakin is not a specific marker for differential diagnosis. Key Words: Meningioma, CD147, Desmoplakin, Immunohistochemistry
Expression of Cd147 and Desmoplakin in Meningioma and Its Correlation with Histomorphological Subtypes and Tumor Grade
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014
Libra Kayıt No: 110136
Keywords: Patoloji; Dezmoplakin; Menenjiom; Neoplazmlar; Nüks; Prognoz; Sinir Sistemi Neoplazmları; Pathology; İmmünohistokimya; Desmoplakin; Meningioma; Neoplasms; Recurrence; Prognosis; Nervous System Neoplasms; Immunohistochemistry; TEZ TIP Ç574m 2014