Bazı Endemik Bitki Tohumlarının Çimlenme Şartlarının ve Toplam Fenolik Madde İçeriklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma - Şenel, Emel (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005)
BAZI ENDEM K B TK TOHUMLARININ Ç MLENME ARTLARININ VE TOPLAMFENOL K MADDE ÇER KLER N NBEL RLENMES ÜZER NE B R ARA TIRMAÖZETBu çalı mada Verbascum wiedemannianum(Boiss.), Verbascum bithynicum(Fisch.And Mey) ve Salvia dicroantha(Stapf in Denksechr) türlerine ait tohumların çimlenmefizyolojisi ve çimlenmesini etkileyen faktörler belirlenmi tir.Verbascum wiedemannianum, Verbascum bithynicum ve Salvia dicroantha0tohumlarının 20 C ve karanlıkta en yüksek oranda, en sa lıklı ekilde çimlendi ibelirlenmi tir.Verbascum wiedemannianum ve Verbascum bithynicum tohumlarında sürekli ı ık vefotoperyodun çimlenme oranını dü ürdü ü, Salvia dicroantha tohumlarına ise uyarıcı veyaönleyici bir etki yapmadı ı tespit edilmi tir.Her üç türün tohumlarında da tohum a ırlı ındaki artı a ba lı olarak çimlenmeoranının arttı ı belirlenmi tir.Harici GA3 uygulaması üç türün tohumlarında da çimlenmeyi önlemi tir.Üç farklı konsantrasyonda (10-1M, 10-3M ve 10-5M) kur un nitrat çözeltisi uygulanmıVerbascum wiedemannianum ve Verbascum bithynicum tohumlarının her üç konsantrasyondada çimlendi i ancak konsantrasyon artı ına ba lı olarak çimlenme oranının önemli ölçüdedü tü ü ve radikula geli mesinin durdu u gözlenmi tir. Salvia dicroantha tohumlarında ise10-1 M'lık kur un nitrat çözeltisinde çimlenme meydana gelmemi tir.Farklı konsantrasyonlardaki (0,5 , 2 , 5 ve 8 mM) kadmiyum nitrat çözeltilerininçimlenme üzerine etkisi ara tırılmı olup, Verbascum wiedemannianum 0,5 ve 2 mM'lıkçözeltide çimlendi i ancak çimlenme oranının kontrol grubuna göre dü tü ü belirlenmi tir.Verbascum bithynicum tohumlarında ise tüm konsantrasyonlarda çimlenme meydana gelmiancak konsantrasyon artı ına ba lı olarak çimlenme oranının dü tü ü ve radikulanın ileria amaya geli medi i gözlenmi tir. Salvia dicroantha tohumlarında da sadece 0,5 mM `daçimlenme meydana gelmi tir. Ancak sa lıklı bir çimlenme olmadı ı tespit edilmi tir.Verbascum wiedemannianum, Verbascum bithynicum ve Salvia dicroantha `nın çiçek,yaprak ve gövdelerinin toplam fenolik madde içerikleri belirlenmi , Verbascum türlerindeçiçek kısımlarında, Salvia dicroantha'da ise yaprakta toplam fenolik madde miktarı en yüksekoranda bulunmu tur.Anahtar Kelimeler: Verbascum wiedemannianum, Verbascum bithynicum, Salviadicroantha, endemik bitkiler, çimlenme.

A STUDY ON GERMINATION CONDITIONS OF SOME ENDEMIC PLANTS ANDDETERMINATION OF TOTAL PHENOLIC SUBSTANCE CONTENTSABSTRACTIn this study, the factors that affect germination and germination physiology of seedsof endemic plants which belongs to Verbascum wiedemannianum, Verbascum bithynicum andSalvia dicroantha were determined.It was determined that Verbascum wiedemannianum, Verbascum bithynicum andSalvia dicroantha seeds were germinated at 20 0C and darkness and the highest rate and themost convenient at 20 0C and darkness.It was seen that constant light and photoperiod decreases germination rate inVerbascum wiedemannianum ,and Verbascum bithynicum seeds but no considerable effectwas observed in Salvia dicroantha seeds.It was observed that in each of three species germination rate was increased due to theseed weight.Exogeneous gibberellic acid(GA3) treatments in germination of Verbascumwiedemannianum, Verbascum bithynicum and Salvia dicroantha seeds were prevented.Three different concentrations (10-1M, 10-3M and 10-5M) of lead nitrate were treated.It was observed that Verbascum wiedemannianum and Verbascum bithynicum seeds weregerminated in each concentrarions, but because of increased concentrations germination ratewas decreased excessively and further devolepment of radicula stopped. In Salvia dicroanthaseeds were not germinated in 10-1 M lead nitrate.The effect of different cadmium nitrate concentrations (0,5 , 2 , 5 and 8 mM) wereinvestigated on the germination. Verbascum wiedemannianum seeds were germinated in 0,5and 2mM, but germination rate decreased according to the control group. Verbascumbithynicum seeds were germinated in all concentrations but because of increasedconcentrations germination rate was decreased and further devolepment of radicula was notobserved.Total phenolic substance content in flower, leaf and stems of Verbascumwiedemannianum, Verbascum bithynicum and Salvia dicroantha were determined totalphenolic substance contents. In Verbascum species the highest of rate of total phenolicsubstances were found in the part of flowers, whilst the highest rate was found in leaves ofSalvia.Key words: Verbascum wiedemannianum, Verbascum bithynicum, Salvia dicroantha,endemic plants, germination.
A Study on Germination Conditions on Some Endemic Plants and Determination of Total Phenolic Substance Contents
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005
Libra Kayıt No: 17200
Keywords: Biology; Biyoloji; TEZ YÜK LİS Ş475b 2005