İn Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Metabolik Enerji Değerlerinin Tahmininde En Uygun Regresyon Yönteminin Belirlenmesi - Gülboy, Ömer (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
İn vitro gaz üretim elde edilen değerler kullanılarak yemlere ait metabolik enerji değerlerinin tahmini uygulama açısından oldukça önemli bir konudur. Sadece in vitro gaz üretim verileri ile metabolik enerji tahmininde daha önceki çalışmalarda başarı sağlanamadığı belirlenmiştir. Bu çalışmada, belirli inkübasyon sürelerindeki gaz üretim miktarları ile gaz üretim miktarı formülündeki parametreleri kullanarak metabolik enerji tahmininde uygun regresyon denklemini belirlemek amacıyla, verilerin dağılışları dikkate alınarak, modeller oluşturulmuş ve modeller belirtme katsayıları ve hata kareler ortalamalarına göre karşılaştırılmıştır. Gaz üretim verilerinin Burr, Dagum, Genelleştirilmiş Pareto gibi uzun kuyruklu çarpık dağılışa sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, dağılışları normalleştirilen veriler kullanılarak gaz üretim miktarından metabolik enerjiyi tahmin edebilecek yüksek belirtme katsayılarına sahip beş farklı model oluşturulmuştur. Bu modellerden sadece 24 saatlik gaz üretim miktarı ile tahmin yapabilen model en iyi model olarak belirlenmiştir. Kullanıcılara tahmin yaparken kolaylık sağlamak için modeller sadeleştirilmiştir.

Estimation of metabolic energy values of feeds using in vitro gas production values is an essential issue in practice. It is determined that estimation of metabolic energy values with lonely use of in vitro gas production was not achieved in previous studies. In this study, to determine the most fitted regression model for estimating metabolic energy with use of gas production in certain incubation periods and parameters of gas production equation, models were set taking into account distributions of data and models were compared with the criteria of determination coefficient and mean square error. It is indicated that in vitro gas production values have long tailed, skewed, distributions such as Burr, Dagum and Generalized Pareto distribution. As a result, five different models with high coefficient of determination were set to estimate metabolic energy from in vitro gas production using normalized data. The model which estimates the metabolic energy with use of only gas production at 24 hours was determined as the best model from these five. Models were simplified to provide convenience to users when they use models to estimate metabolic energy.
Determination of the Most Appropriate Regression Method to Estimate Metabolic Energy Values by in Vitro Gas Production Technique
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014
Libra Kayıt No: 111115
Keywords: Biyoistatistik; Biostatistics; İstatistik; Statistics; TEZ YÜK LİS G971i 2014