Schiff Bazı Ligandı ve Metal Komplekslerinin DNA Bağlanma, BSA Etkileşimi ve Radikal Önleme Aktiviteleri - Ibrahımova, Gulbanız (My University, 2020)
Günümüzde kanser hastalığının artması sebebi ile kanser tedavisinde kullanılabilecek kimyasallar üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Metal temelli antikanser ajanların etkisi organik liganların koordinasyonu ile ilişkilidir. Schiff bazı bileşikleri kararlı ve kolay sentezlenebilen bileşikler olup koordinasyon bileşiklerinin biyolojik önemi vardır. Bu çalışma kapsamında yeni Schiff bazı ve metal kompleksi sentezlenerek, deoksiribonükleik asit (DNA) bağlanma, bovine serum albumin (BSA) etkileşimi ve radikal önleme aktivitelerinin belirlenmesi amaçlandı. Amin olarak 2,3-diaminopyridine(23DAP) ve 5-bromo-2,3-diaminopiridin (23DAP) ve aldehit olarak 2,3-dihidroksibenzaldehit (23DIH) ve 2,5-dihidroksibenzaldehit (25DIH) kullanılarak aldehit:amin oranı 1:1 ve 2:1 olan Schiff bazları sentezi çalışmaları yapıldı. 23DAP içeren sentez çalışmalarında siyah çözünmeyen çökelek elde edildi ve karakterize edilemedi. 23DAP içeren 23DIH ve 25DIH kullanılan Schiff bazı sentez çalışmalarında elde edilen ürünlerin FTIR analizleri ve kristallendirme çalışmaları aldehitin tamamen reaksiyona girmediğini ortaya koydu. Amin:aldehit oranı 1:1 olan mono Schiff bazları 3-(((2-amino-5-bromopiridin-3-yl)imino)metil)benzen-1,2-diol (L1) ve 2-(((2-amino-5-bromopiridin-3-yl)imino)metil)benzen-1,4-diol (L2) sentezlendi ve yapıları kütle spektrumu ile doğrulandı. L2 Schiff bazının en yüksek m/z pikinin tanımlanamaması sebebi ile çalışmalara L1 Schiff bazı ile devam edildi. [CuL1Ac] ve [Cu(L1)2] koordinasyon bileşikleri sentezlendi. Metal ligant oranı UV-VIS ile belirlendi. pH=7,2 olan Tris tamponunda L1 Schiff bazı ve [CuL1Ac] kompleksinin kararlı olduğu ancak [Cu(L1)2] kompleksinin çöktüğü gözlendi. Ligand ve kompleksin calf thymus DNA (CT-DNA) ile etkileşimi UV-VIS ile izlendi ve etkileşim görüldü. Yarışmalı deneyler ile ligand ve kompleksin CT-DNA ile etkileşiminin metilen mavisine göre zayıf etidyum bromür (EB) ye göre kvvetli olduğu belirlendi. Ligand ve kompleksin BSA etkileşimi floresans spektroskopisi ile izlendi ve etkileşim görüldü 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazil (DPPH)˙ kullanılarak serbest radikal giderme aktivitesi ve 2,2´-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonik asit)-potasyum persulfat (ABTS+) radikali giderme aktivitesi belirlendi. L1 ligantının bütillenmiş hidroksianisol (BHA) ve tersiyer hidroksiquinon (TBHQ) standartlarından daha etkili ve [CuL1Ac] kompleksinin ise TBHQ standardı hariç daha az etkili olduğu belirlendi.

The incidence of cancer increasing and intensive research is carried out on chemicals to use for treating cancer. The effect of metal-based anticancer agents is directly related to the ligand coordination which is important in metal-based anticancer agents. Schiff compounds are easily synthesized and their complexes are of considerable interest due to their biological importance. In this study, it was aimed to determine the deoxyribonucleic acid (DNA) binding, bovine serum albumin (BSA) interaction and radical scavenging activities of Schiff base and metal complexes. Schiff bases synthesis with an aldehyde:amine ratio of 1:1 and 2:1were carried out by reaction of amines (2,3-diaminopyridine (23DAP) and 5-bromo-2,3-diaminopyridine (23DAP)) and aldehydes (2,3-dihydroxybenzaldehyde (23DIH) and 2,5-dihydroxybenzaldehyde (25DIH)). Schiff base synthesis containing 23DIH were resulted a black insoluble precipitate and could not be characterized. Of the Schiff bases synthesis works using 23DIH, bis-condensed Schiff bases were not obtained. Mono Schiff bases 3-(((2-amino-5-bromopyridin-3-yl)imino)methyl)benzene-1,2-diol (L1) and 2-(((2-amino-5-bromopyridin-3-yl)imino)methyl)benzene-1,4-diol (L2) were syntheised and their structures were confirmed by mass spectra. However the highest m/z peak of the L2 Schiff base could not be identified and further the studies were continued with L1. [CuL1Ac] and [Cu (L1)2] were synthesized and metal ligand ratio was determined by UV-VIS. L1 and [CuL1Ac] complex were stable in the pH 7.2 Tris, but the [Cu (L1)2] complex was precipitated. The calf thymus DNA (CT-DNA) binding was monitored by UV-VIS. L1 and [CuL1Ac] complex bind to CT-DNA stronger than etthidium bromide (EB) but comparable to methylene blue (MB). The interaction of the ligand and complex with BSA was monitored by fluorescence spectroscopy and the interactions were observed. Free radical and 2,2´-azinobis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)-potassium persulfate (ABTS+) radical scavenging activity were determined using 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazil (DPPH). L1 ligand was more effective than butylated hydroxyanisole (BHA) and tert-Butylhydroquinone (TBHQ) standards while [CuL1Ac] was less effective.
DNA Binding, BSA Interaction and Radical Scavenging Activity of Schiff Base Ligands and Their Metal Complexes
Keywords: Kimya; Anorganik Kimya; Chemistry; Inorganic Chemistry