Bafra Ovası Yeraltı Suyu Kalitesinin Sulama Açısından Değerlendirilmesi - Arslan, H.; Güler, M.; Cemek, B.; Demir, Y. (My University, 2007)
Bu araştırmada, Bafra Ovası Sağ Sahil Sulama alanında sulama amaçlı kullanılan yeraltı sularının kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Haziran, Temmuz ve Ağustos 2005 tarihlerinde sulama amaçlı kullanılan 10 adet sondaj kuyusundan örnek alınmış ve örnekler üzerinde EC, pH, Na, Ca, K, Mg, CO, 3 HCO3, CL ve SO4 analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarından faydalanılarak sulama sularının Sodyum Adsorbsiyon Oram (SAR) ve Artık Sodyum Karbonat Konsantrasyonu (RSC) değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda kuyulardan 1 tanesinin sulama suyu kalitesinin yüksek tuzlu düşük sodyumlu, 2 tanesinin yüksek tuzlu orta sodyumlu, 1 tanesinin çok yüksek tuzlu orta sodyumlu, 1 tanesinin yüksek tuzlu orta sodyumlu ve 5 tanesinin ise çok yüksek tuzlu çok yüksek sodyumlu olduğu belirlenmiştir. Klor bakımından ise 1 tane kuyunun sorun içermediği, 2 tanesinin orta duyarlı Bitkilerin sulanmasında ve 7 tanesinin ise dayanıklı bitkilerin sulanmasında kullanılabileceği belirlenmiştir. Su örneklerinin pH değerleri 6.6 ile 8.3 arasında değişmekte olup, 5 ve 6 nolu kuyuların RSC değeri 2.5 den yüksek çıkmıştır. Bu sonuçlara göre 5 ve 6 nolu kuyulardaki suların sulamada kullanılmasının sakıncalı olduğu belirlenmiştir.

In this study, groundwater quality of irrigated part of the Bafra Plain Right Bank Area was investigated. Water samples were collected from ten wells used for irrigation in June, July, and analysed for August 2005, and EC, pH, Na, Ca, K, Mg, CO, HCO, Cl and SO contents. Based on the calculated Sodium Absorbtion 3 3 4 Rate (SAR) and Residual Sodium Carbonate Concentrations (RSC), one of the wells water quality was classified high in salinity and low in sodicity, one of them was very high in salinity and medium in sodicity, one of them was high in salinity and medium in sodicity, and five of them were very high in salinity and very high sodicity. Acidity (pH) values of waters from the wells ranged between 6.6 and 7.9, and RSC of water samples collected from the wells 5 and 6 were greater than 2.5. Based on the results obtained from the study, water from these wells were not suitable for irrigation.
Assessment of groundwater quality in Bafra Plain for irrigation
Keywords: Ziraat Mühendisliği