Girişimci Eğilimi Göstermeyen Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Potansiyelinin Araştırılması - Elıoz, Murat; Karıman, Esra (My University, 2018)
Girişimciliğin büyük ivme kazandığı günümüz dünyasında üniversite öğrencilerinin girişimcilik düzeyi ve üniversitenin yol-göstericilik rolü önem taşımaktadır. Üniversite eğitiminden sonra Türkiye’deki öğrencilerin girişimci davranışı göstermemeleri ve özel sektör ya da kendi işini kurma yerine devlet kurumunda çalışmayı tercih etmeleri önemli bir sorun olarak görülmüştür. Bu çalışma üniversite öğrencilerinin girişimcilik potansiyeli olup olmadığı ve bu potansiyeli ortaya çıkarmak için gerekli desteğin alınıp alınmadığına odaklanmıştır. Bu şekilde öğrencilerin eksik noktaları, ihtiyaç ve istekleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma 2015 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileri ile yüz yüze mülakat şeklinde gerçekleştirilmiştir. Üniversitede öğrenim gören toplam 1140 öğrenci örneklem olarak alınmıştır. Kendini girişimci görmeyen 499 öğrenciye Demografik Anket ile 17 sorudan oluşan Girişimcilik Karakter Anketi olan Kauffman FastTrac uygulanmıştır. Girişimciliğin merkezi olan üniversite öğrencilerine “kendini girişimci görüyor musun?” sorusu yöneltilmiştir. “Hayır, kendimi girişimci görmüyorum” diyen 499 öğrencinin girişimci karakter taşıdığı tespit edilmiştir. Bu öğrencilerin neredeyse tamama yakını girişimcilikle ilgili üniversiteden çok yüksek beklenti içinde oldukları görülmüştür. Kendini girişimci görmeyen 499 öğrencinin Kauffman Envanteri “Girişimci (40-51)” kategorisi ile girişimci potansiyeli geliştirilebilecek olan “Girişimci Olabilir (30-39)” kategorisi birlikte ele alındığında; %85 oranında girişimci karakter taşıdıkları tespit edilmiştir. Ayrıca bu öğrencilerin üniversiteden beklenti içinde oldukları ve en önemlisi girişimci olmama kararında üniversitenin bilgi ve yönlendirmesiyle değişebileceği %74 oranında olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışma ile üniversite öğrencileri içerisinde kendisini girişimci olarak tanımlamayan öğrencilerin de büyük bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Yükseköğretim kurumu ve üniversitelerin girişimcilik konusunda bakış açısını değiştirerek ellerinde var olan potansiyeli kullanacak yeni yaklaşımlar geliştirmesinin önemli bir adım olduğunu düşünmekteyiz.
Keywords: İşletme