Plevral Effüzyonlarda Tek Port Torakoskopik Yaklaşımın Etkinliği - Büyükkarabacak, Yasemin Bilgin; Taslak, Ayşen Şengül; Çelik, Burçin; Pirzirenli, Mehmet Gökhan; Sürücü, Pelin; Gürz, Selçuk; Başoğlu, Ahmet (My University, 2014)
Amaç: Günümüzde, plevral effüzyonların tanı ve tedavisinde torakoskopik yöntemler sıkça kullanılmaktadır. Sitolojik ve körleme plevra biyopsilerinden tanı konamayan plevral effüzyonlarda torakoskopi ile yüksek tanı ve tedavi başarısı bildirilmektedir. Bu çalışmada plevral efüzyon nedeniyle tek port videotorakoskopi uygulanan hastaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: 2011-2014 tarihleri arasında plevral effüzyon nedeniyle tek port video yardımlı torakoskopik cerrahi yapılan (VATS) 52 olgu retrospektif olarak incelendi. İşlem 50 hastaya genel anestezi altında çift lümenli entübasyonla, 2 hastada local anestezi ile gerçekleştirildi. Posterior aksiller hatta 7. interkostal aralıkta ortalama 1.5 cm lik insizyondan işlem gerçekleştirildi. Kamera ve port aynı insizyondan kullanıldı. Bulgular: Histopatolojik sonuçlar hastaların 29unda karsinom infiltrasyonu, 20sinde nonspesifik plörit, 3ünde tüberküloz olarak raporlandı. Malignite pozitif hastaların tümünde torakoskopi öncesi mayinin sitolojik incelemesi, 8inde ise buna ek olarak körleme yapılan plevra biopsi sonucu malignite negatif olarak değerlendirilmişti. Peroperatif olarak malignite tanısı konan hastalara işlem sırasında talk ile kimyasal plörodezis uygulandı. İşlemimizin doğruluk oranı malignite pozitif hastalarda %100, benign hastalarda %98 olarak hesaplanmıştır. Ortalama göğüs tüpü çekilme süresi 3 gün (3-15), ortalama hastanede kalış süresi 5 gün (3-11) gündü. İşleme bağlı morbidite ve mortalite olmadı. Sonuç: Tek port VATS, plevral effüzyonlu olguların tanı ve palyatif tedavilerinde güvenli, başarı oranı yüksek, hastanede kalış süresini kısaltan ve erken tanı sağlayan efektif bir yöntemdir.

Objective: Currently, thoracoscopic procedures have been used frequently in diagnosis and treatment of pleural effusions. It was reported, high diagnosis and treatment success with thoracoscopy in pleural effusion, which was not, diagnosed using cytology and blinding pleural biopsy procedures. In this study, it was aimed to evaluate of the patient was performed video-assisted thoracic surgery (VATS) due to pleural effusion. Methods: Between 2011 and 2014 years, it was evaluated 52 patients was performed VATS because of pleural effusion. The procedure was performed under general anesthesia and single lung ventilation in 50 patients, and local anesthesia in 2 patients. Results: Histopathological results were reported as carcinoma infiltration in 29 patients, benign disease in 23 patients. Cytological examination of liquid was executed before thoracoscopy in all of the patients with malignity positive. In addition, in eight patients pleura biopsy, on which blinding was executed, evaluated as malignity negative. The diagnostic value of our procedure has 100% in malign group and 98% in benign group. In patients with malignant disease, pleurodesis was performed peroperatively. Mean hospital stay was 5 days (3-15). Mean duration of terminating chest tube was 3 days (3-15). There were no morbidity and mortality due to procedure. Conclusion: Single port VATS is an effective and safe procedure in diagnosis and palliative treatment of patient with pleural effusion, and it has high success rate and reduces hospital stay.
The effectiveness of single port thoracoscopic approach in pleural effusions
Keywords: Cerrahi