Samsun İli ve Çevresindeki Köpeklerde Lyme Hastalığının Serolojik Olarak Araştırılması - Pekmezci, Didem; Cakır, Kubra (My University, 2020)
Bu çalışma ile Samsun ili ve çevresindeki köpeklerde Lyme Hastalığının (LH) serolojikolarak araştırılması amaçlanmıştır. Veteriner Fakültesi Eğitim Uygulama ve AraştırmaHastanesine getirilen değişik ırk, cinsiyet ve yaşlardaki 153 adet köpek çalışma materyalinioluşturmuştur. Köpeklerden elde edilen serumlar Anti-Borrelia ELISA Köpek IgG kitleri ileçalışılmıştır. Sonrasında pozitif sonuçlar Anti-Borrelia Köpek IgG kitleri ile Western Blot(WB) yöntemi kullanılarak doğrulanmıştır. Bununla birlikte 91 köpeğe ait tam kan örneğiçalışılmıştır. Bu çalışmaya dahil edilen tüm köpeklerin ırk, cinsiyet ve yaş faktörlerininseropozitiflik durumları arasındaki ilişki ile seropozitif ve negatif köpeklerin tam kan sayımıdeğerlerinin gruplar arası farklılıkları da incelenmiştir. Yüz elli üç köpeğin ELISA ile LHdeğerlendirilmesinde 10 tanesinin doğal pozitif olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet ve yaşfaktörlerinin seropozitiflik ile arasındaki ilişkinin önemsiz olduğu (p>0,05) tespit edilirken,seropozitif ve seronegatif grupların ortalama tam kan parametreleri bakımındankarşılaştırılmalarında ise fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarakSamsun ili ve çevresindeki köpeklerde LH seroprevelansı %6,5 olarak bulunmuştur.
Keywords: Veterinerlik