Muhammed b. Abdurrahman el-Bekrî'nin Tefsirdeki Metodu - Topuz, Bilal (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012)
Asıl adı Muhammed b. Abdurrahman Ebu'l-Hasen el-Bekrî es-Sıddîkî olan müfessir, (h. 898/1493) yılında Mısır'da doğmuştur. Ebu'l-Hasen Bekrî ismiyle maruftur. Müfessir Bekrî, Abdullah Gazzî (h. 862-935), Raduyiddîn Gazzî (h. 904/1499), Zekeriyyâ Senikî (h. 824-926), Kastallânî (ö. 923/1517), Muhammed Deştutî (ö. 931/1524), Makdisî'den (h. 833-932) ders almıştır. İbn Hacer Heytemî (h. 909/974), Fettenî (h. 910-986), de müfessirden ders almışlardır. Bekrî, (h. 952-1545) yılında Kahire'de vefat etmiştir. Teshîlu's-Sebîl adlı eseri, onun en meşhur eseridir. Yurt içinde üç adet elyazması mevcuttur.Eseri baştan sona okuduktan sonra, Bekrî'nin hayatından bahseden birçok biyografik esere başvurduk. Bekrî'nin ve ailesinin hayatı, ilmi ve tasavvufi şahsiyeti, Teshîlu's-Sebîl ve diğer eserlerinin genel özellikleri üzerine araştırmalar yaptık.Teshîlu's-Sebîl, dirayet ağırlıklı bir tefsirdir. Ancak tefsirde rivayetlere çokça yer verildiği de olmuştur. Özellikle Hz. Peygamber'in sünneti ile Kur'ân'ı açıklamasına çokça yer vermiştir.Ehl-i Sünnet'in görüşlerini benimser ve amelde Şafiî mezhebine mensuptur. Bekrî Teshîlu's-Sebîl'de sıkça esbâb-ı nüzûl ve nâsih-mensûh gibi Kur'ânî ilimlere de değin-miştir. Bu konuda çokça örnekler vermiştir.Sonuç olarak Teshîlu's-Sebîl, lüzumsuz ayrıntılardan uzak olması ve öz bilgiler içermesi sebebiyle veciz bir tefsirdir.Anahtar Sözcükler: Müfessir, Tefsir, Metot, Rivayet, Dirâyet.

Whose real name is Muhammad b. Abdurrahman abu?l-Hasan al-Bakri al-Sıddiqi was born in Egypt in (h. 898/1493). He knows abu?l-Hasan al-Bakri. Interpreter, Bakri, learned lessons from Abdullah Gazzi (h. 862-935), Radiyiddin Gazzi (h. 904/1499), Zakariyya Saniqi (h. 824-926), Kastallani (ö. 923/1517), Muhammad Dastuti (ö. 931/1524), Makdisi (h. 833-932). İbn Hacar Haytami (h. 909-974), Fattani (h. 910-986) learned lessons from him. Bakri, died in Cairo in (h. 952-1545).Tashil al-Sabil was one of his most famous books and had three handwritten copies in Turkey.After reading the work from start to finish, Applied to many biographical works of Bakri talking about life. Bakri and family life, scientific and mystical personality, ?Tashil al-Sabil? and other works have done research on general characteristics.Tashil al-Sabil Tails mainly based on dırayah. But it also included a great deal of rivayah. Especially Hz. Description of Quran and the Sunnah of the Prophet have ex-plained a lot.Adopts the views of the ?Ahl al-Sunnah? and laborers belong to the Shafii sect. Bakri, frequently in sciences related Qur?an like asbab al-nuzul and nasih-mansuh. An example of this issue has a lot.As a Result, Teshil al-Sabil is clear of unnecessary details, included short and main know ledges and therefore it is an effective interpretation work.Key words: Interpreter, Interpretation, Method, Rıvayah, Dırayah.
Muhammed B. Abdurrahman Al-bakri and His Method on the Qur'anic Interpretation
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2012
Libra Kayıt No: 70367
Keywords: Din; Kur'an-ı Kerim; Muhammed Bin Abdurrahman El-Bekri; Müfessirler; Rivayetler; Tefsir; Religion; İslamiyet; Koran; Muhammed bin Abdurrahman el-Bekri; Commentators; Rumours; Commentary; Islam; TEZ YÜK LİS T673m 2012