El Radyografisi Antropometrik Ölçümlerinin Cinsiyet Tayini Açısından Değerlendirilmesi - Özel, Enes (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı el kemikleri radyografisinin antropometrik ölçümlerinin cinsiyet tayini açısından değerlendirilmesi ve Türk toplumuna özgü regresyon modelinin oluşturulmasıdır. Materyal ve Metot: Yaşları 20-74 arasında değişen 185 erkek ve 186 kadın olmak üzere toplamda 371 gönüllü bireyin sağ ve sol el radyografileri çekildi. Her bir os metakarpale'nin ve phalanx proximalis'in uzunluğu, taban genişliği, baş genişliği ve orta hat genişliği, phalanx media ve distalis'in ise uzunlukları ölçüldü. Ölçümler dijital ortamda OsiriX programında yapıldı. Cinsiyet tayini için model oluşturmada çoklu lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Os metacarpale ölçümlerinin erkekleri doğru sınıflama başarısı %87,03, kadınları doğru sınıflama başarısı %91,40 ve toplam doğru sınıflama başarısı %89,22 olarak saptanırken phalanx'ların erkekleri doğru sınıflama başarısı %84,86, kadınları doğru sınıflama başarısı %88,17 ve toplam doğru sınıflama başarısı %86,52 olarak saptandı. Elde edilen ölçümlerde erkekler ve kadınlar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu gözlendi (p<0,05). Sonuç: Elde edilen ortalama sonuçlar konu hakkında toplumumuza ait yapılacak ulusal ve uluslar arası çalışmalara ışık tutacaktır. Sonuçlar el radyografilerinin cinsiyet tayini açısından kullanılabileceğini göstermiştir. Her toplumun kendisine özgü lojistik regresyon modellerinin oluşturulması adli ve tıbbi kimliklendirmede kolaylık sağlayacaktır. Anahtar Sözcükler: Radyografi, Os Metakarpale, Phalanx, Cinsiyet Tayini

Aim: The aim of this study is to evaluate of anthropometric measurements of the hand radıography for sex determınatıon and to formulate a regression model for Turkish population Material and Method: Right and left hand radiographies were taken from 185 males and 186 females (totally 371 volunteers). Length, base width, head width and mid-shaft width of every metacarpal bone and proximal phalanx, length of middle and distal phalanx were measured. Measurements were done on computer by OsiriX programme. We used multivarite logistic regression to set a model for sex determination. Results: While accuracy of metacarpal bone is %87,03 for males, %91,40 for females and %89,22 for total volunteers, accuracy of phalanx is %84,86for males, %88,17 for females and %86,52 for total volunteers. There were significant difference between the males' and females' data related to the hand mesurements (p<0,05). Conclusion: The average results obtained will shed light on the national and international studies to be carried out in our society on the subject. The results show that hand radiography can be used fort he sex determination. To formulate a regression model for each population will be useful fort he forensic and medical identification. Keywords: Radiography, Metacarpal Bone, Phalanx, Sex Determination
Evaluation of Anthropometric Measurements of the Hand Radiography for Sex Determination
Evaluation of anthropometric measurements of the hand radiography for sex determination
Tam Metin / Tez
Keywords: Anatomi; Antropometri; Anatomy; Antropometrik Parametreler; Anthropometry; Anthropometric Parameters; Cinsiyet Tayini; Sex Determination; El; Hand; Radyografi; Radiography