Türkiye'de Atık Su Arıtımında Yapay Sulak Alanların Tasarımı ve Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Örnek Çalışma, Kızılcaören - Temel, Fulya Aydın (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
Bu çalışmada, Kızılcaören Köyü evsel nitelikli atıksularının arıtımı için yatay yüzeyaltı akışlı yapay sulak alan (YYAAYSA) sistemi projelendirilmiştir. Tasarım, inşa ve işletme aşamalarında karşılaşılan problemler belirlenerek çözüm yolları aranmıştır. Yerel yönetimlerden desteği ile kurulan tesisin KDV hariç toplam keşif bedeli 34446.29 TL ve kişi başına bu tesisin maliyeti ise 78.82 TL?dir. Bununla birlikte, tüm giderler dikkate alındığında, bu tesis için gerekli olan yaklaşık bütçenin 50000 TL olacağı düşünülmektedir. Juncus acutus ve Cortaderia selloana bitkilerinin atıksu arıtımındaki performansı değerlendirilmiştir. Tesis işletimi süresince alınan örneklemeler ile bitkilerin kirletici giderim performansları değerlendirilmiştir. Juncus acutus ve Cortaderia selloana bitkilerinin ortalama giderim verimleri sırasıyla BOİ için % 61 ve % 58; OM için % 32 ve % 50; TN için % 26 ve % 41; TP için % 35 ve % 43; ortofosfat için % 19 ve % 27; amonyum azotu için % 24 ve % 29; nitrit azotu için % 37 ve % 46; AKM için % 30 ve % 37; TKM için % 35 ve % 44; magnezyum için % 23 ve % 32; demir(+2) için % 62 ve % 55; demir (+3) için % 64 ve %56; klor için % 46 ve % 37; toplam klor için % 48 ve % 39; kalsiyum için % 26 ve % 37; YAM için % 28 ve %23 olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, yüzey altı akışlı yapay sulak alanların evsel nitelikli atıksuların arıtımında oldukça verimli olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, bu sistemlerin yatırım ve işletme maliyetleri geleneksel arıtma sistemlerine göre daha düşüktür. Bu nedenle küçük yerleşim yerlerinde evsel nitelikli atıksuların arıtımında alternatif bir arıtma yöntemi olarak kullanılabilir.

In this study, a horizontal subsurface flow constructed wetland (HSFCW) system was projected for the treatment of domestic wastewater in Kızılcaören village. Solutions have been searched for the problems encountered at design, construction and operational phases.VAT excluded total estimated cost of the facility which was built with support of local governments is TL 34446.29 and per person cost of this facility is TL 78.82. However, the approximate budget required for this facility is thought to be TL 50000 when all expenses are considered. The performances of Juncus acutus and Cortaderia selloana plants in wastewater treatment were evaluated. Pollutant removal performances of plants were evaluated through the samples taken during the operation of the facility. The average removal efficiencies of Juncus acutus and Cortaderia selloana plants have been determined as % 61 and % 58 for BOD; % 32 and % 50 for OM; % 24 and % 40 for TN; % 35 and % 43 for TP; % 19 and % 27 for orthophosphate; % 24 and % 29 for ammonium nitrogen; % 37 and % 46 for nitrite nitrogen; % 30 and % 37 for SS; % 35 and % 44 for TSM; % 33 and % 32 for magnesium; % 62 and % 55 for iron(+2); % 64 and % 56 for iron(+3); % 46 and % 37 for chlorine; % 48 and % 39 for total chlorine; % 26 and % 37 for calcium; % 28 and % 23 for SAA, respectively. As a result of the performed studies, it is seen that the subsurface flow constructed wetlands are quite efficient in the treatment of domestic wastewater. Moreover, it is proved that these systems are much more economical in terms of establishment and maintenance costs in comparison with the conventional treatment systems. Therefore, subsurface flow constructed wetland treatment systems can be used reliably for the treatment of the domestic wastewaters in small settlements.
Evaluation of Potential and Design of Constructed Wetland of Wastewater Treatment in Turkey: The Case Study, Kızılcaören
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2013
Libra Kayıt No: 65884
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering; TEZ DOK T279t 2013