Sinop İli Sarıkum Gölü ve Çevre Su Birikintilerindeki Makrobentik Fauna Üzerine Bir Ön Araştırma - Akbulut, Mehmet (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996)
50 7. ÖZET Bu çalışmada Sarıkum Gölü ve çevre su birkintilerinde bulunan makrobentik faunanın yapısı incelenmiştir. Makrobetik örnekler Sarıkum Gölü'nün sublittoral bölgesindeki tespit edilen 3 istasyondan ve gölün çevresinde bulunan 2 kaynak çeşmesi yalağından 1995 yılı Haziran ayı ile 1 996 yılı Mayıs ayları arasında her ay alınmıştır. Örnekler sublittoral zondan el küreğiyle alınmıştır. Kaynak çeşmelerinden ise örnekleme İm. sap uzunluğunda ve 1,5 mm. göz açıklığına sahip el süzgeciyle alınmıştır. Alınan çamur örnekleri muhtelif göz aralıklı eleklerden geçirilerek temiz suyla yıkanmıştır. Makrobentik fauna % 4'lük formaldehit içinde tespit edilmiştir. Sadece Odonata larvaları % 70'lik alkol içinde tespit edilmiştir. Sarıkum Gölü ve çevresinde bulunan 2 kaynak çeşmesinin makrobentik faunasını 9 degişikr makrobentik faunanın oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu gruplar şunlardır. İsopoda (Asellus aquaticus), Amphipoda (Gammarus pulex, Gammarus sp., Orchestia cavimana, Talorchestia desfıayesii), Turbellaria (Planatia sp.), Diptera larvası (Chironomus thummi, Endochironomus tendens, EuMefferiella sp., Polypedilum aberrans, Dicrodentipes trilomus, Dicrodentipes nervosus, Virgotanytarsus arduensis, Procladius(Holotanypus) sp., Clinotanypus pinguis), Odonata larvası (Ischnura elegans, Orthetrum cancellatum cancellatum, Sympetrum fonscolombei), Polychaeta (Neanthes diversicolor), Ephemeroptera (Cloeon diptenim), Pelecypoda (Pisidium casernatum, Donacilla cornea), Gastropoda CUieodoxus fluviatilis, Planorbis planorbis, Horatio, venrosa, Cochliella acuta, Heliopsis derbentia) Kalitatif bulgulara göre, Sarıkum Gölü'nün makrobentik faunası ötrofik göllerin özelliğim göstermektedir. Makrobentik fauna istasyonlara göre mevsimsel olarak değişiklikler göstermektedir.

51 8. SUMMARY This study was carried out to establish the macrobenthie fauna in Sankum Lake and it's vicinity. Macrobenthie samples were collected from three sampling stations of sublittoral zone of Sankum Lake and it's two fountain basins monthly during the period of June 1995 through May 1996. The samples were collected from sublittoral zones by means of hand shovel and a scoop net whose eye mesh is 1,5 mm. with one mt. handle. These samples were washed after being sifted by various sieves and kept in formalin of 4 %, macrobenthie fauna has been found. But Odonata larvaes were only spotted in 70 % alcohol. The macrobenthie fauna of Sankum Lake and fountain basin were determined that 9 various of makrobenthie fauna as Isopoda (Asellus aquaticus), Amphipoda ( Gammarus pulex, Orchestia cavimana, Talorchestia deslwyesii), Turbellaria (Planaria sp.), Diptera (Chironomus thummi, Endochironomus lendens, Eukiefferiella sp., Polypedilum aberrans, Dicrodentipes tritomus, Dicrodentipes nervosus, Vigotanytarsus arduensis, Procladius (Holotanypus) sp., Clinoyartypus pinguis), ¥ oly chae.\a(Neanihes diversicolor), Ephemeroptera (Cloeon diptenim), Odonata (Ischnum elegans, Ortlietrum cancellation cancellatum, Sympetrum fonscolombei), Pelecypoda (Pisidium casernatum, Donacilla cornea), Gastropoda (TJieodoxus fluviatilis, Planorbis planorbis, Horatia ventrosa, Cernuella virgata variabilis, Cochliella acuta, Heliopsis derbentia) According to the quality characters, macrobenthie fauna of Sankum Lake showed eutrophic lake characters. The macrobenthie fauna were varied seasonally according to the sampling sites.
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1996
Libra Kayıt No: 37157
Keywords: Su Ürünleri; Makrobentik Fauna; Sarıkum Gölü; Sinop; Aquatic Products; Macrobenthic Fauna; Sarıkum Lake; Sinop; TEZ YÜK LİS A313s 1996