PIC 16C84 Mikrodenetleyicisi ile PLC Tasarımı ve Uygulaması - Ataseven, Mustafa Serdar (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999)
PIC 16C84 MİKRODENETLEYİCİSİ İLE PLC TASARIMI VE UYGULAMASI ÖZET Bu çalışmada PIC (Periferal Interface Controller) 16C84 Mikrodenetleyici kullanılarak Programlanabilir Mantık Denetleyici tasarlanmış ve uygulamalara yer verilmiştir. Giriş bölümünde Programlanabilir Mantık Denetleyicilerin gelişiminden bahsedilmiş ve Programlanabilir Mantık Denetleyicilerin röleli ve kontaklı sistemlere göre avantajları irdelenmiştir. Literatür Özeti bölümünde ise bu çalışmanın hazırlanması aşamasında çeşitli üniversitelerden yapılan araştırmalar yer almış, ayrıca bu çalışma ile ilgili olarak yayınlanan kitaplardan ve bu kitapların içeriklerinden söz edilmiştir. Genel Bilgiler Bölümünde ise Programlanabilir Mantık denetleyiciler, Mkroişlemci ve Mikrodenetleyici kavramları, PIC Mikrodenetleyicilerin donanım ve yazılım aşamaları konularına geniş ölçüde yer verilerek, Programlanabilir Mantık Denetleyici, Mikroişlemci ve Mikrodenetleyici terimlerinin ne anlama geldiği ifade edilmiştir. Materyal ve Metod Bölümünde PICPLC ve PROTOPIC kartlarının kullanıma hazırlanmasından bahsedilmiş, ayrıca bu kartlar için kullanılan PICBIT ve PROPIC2 Yazılımları ile program yazımı anlatılmıştır. Bulgular Bölümünde PICBIT' de yazılıp derlenen programların, PROPIC2 yazılımı ile bilgisayarın paralel portundan yararlanılarak PROTOPIC üzerinden PICPLC kartının (PIC 16C84 Mikrodenetleyicisinin) programlanması açıklanmıştır. Tartışma Bölümünde Programlanabilir Mantık Denetleyiciler ile röleli kontrol sistemleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca PLC (Programmable Logic Controller) tasarımı yapılırken 803 1 Mikrodenetleyicisi yerine, PIC Ailesi Mikrodenetleyicelerin kullanılma sebebleri açıklanmıştır. Sonuç ve Öneriler bölümünde PIC Mikrodenetleyici Ailesinin diğer fertlerini kullanarak daha karmaşık PLC lerin ve kontrol sistemlerinin oluşturulabileceğinden bahsedilmiş ve bu konudaki uygulamaların devre şemaları ve kaynak kodlan eklerde yer almıştır. Anahtar Kelimeler : Programlanabilir Mantık Denetleyiciler, Mikrodenetleyici

PLC DESIGN AND APPLICATION WITH PIC16C84 MICROCONTROLLER ABSTRACT In this work, Programmable Logic Controller (PLC) based on PIC 16C84 microcontroller is designed and applied to several control systems. Chapter 1 introduces the PLCs and discusses the advantages over control systems working with relays and contacts. The history of PLCs is also given in this chapter. Previous works done as Master or Doctoral Thesis, research reports and other published articles and books are summarized in Chapter 2, the Literature Survey Chapter. The concept of PLCs, microprocessors and microcontrollers are described in Chapter 3. PIC microcontrollers and their hardware and software properties are deeply investigated and results are explained in this chapter. The tuning of PICPLC and PROTOPIC cards before the usage is given in 'Material and Method' chapter. Moreover, program writing methods with PICBIT and PROPIC2 development softwares are explained. Codes written and compiled with PICBIT, program PICPLC card (indirectly PIC 16C84 microcontroller) via PROTOPIC by means of PROPIC2 parallel interface software are given in Chapter 5. Chapter 6 compares the Logic Controllers with control systems having relays. The employment of PIC microcontroller family is also compared with that of 803 1 microcontrollers and it is shown that PICs overperform the latter. Conclusion chapter explains that one can realize much more complex PLC systems by using other members of PIC microprocessor family. Keywords : Programmable Logic Controllers, Microcontrollers
PLC Design and Application with PIC16C84 Microcontroller
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1999
Libra Kayıt No: 36037
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Mikrodenetleyiciler; Electrical and Electronics Engineering; PLC; Microcontroller; Programmable Logic Controller; TEZ YÜK LİS A862p 1999