Kahve Tüketiminin Obezite Tedavisinde Destekleyici Rolü - Koksal, Eda; Macit-çelebi, Melahat Sedanur (My University, 2020)
Obezite, vücutta artmış yağ birikimiyle tanımlanan kronik birhastalıktır. Obezite tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi ve yaşam tarzıdeğişiklikleri tedavinin esas basamağını oluşturmaktadır. Ancak, sonyıllarda obezite tedavisini destekleyecek etmenlerin belirlenmesininobezite tedavisinde başarıyı artırabileceği öngörülmektedir. Kahve,yüksek orandaki fenolik bileşen ve kafein içeriğinden dolayı bu destekleyici faktörler arasında yer almaktadır. Kahve (Rubiaceae familyası, Coffea cinsi), genellikle tropikal iklimlerde yetişmekte olan birbitki olup, bu bitkinin meyvelerinin çekirdeklerinden üretilen kahveiçecek olarak tüketilmekte ve dünyada en çok tüketilen içecekler arasında yer almaktadır. Kahve, antioksidan bileşenlerden başta klorojenikasit esterlerinden kafeik asit ve kinik asit açısından zengin, kafein içeriği yüksek bir içecektir. Bu bileşiminin katkısıyla sağlık üzerineolumlu etkiler göstermektedir. Güncel veriler kahvenin adipoziteninbaskılanması ve vücut ağırlığının azalması üzerine olumlu etkileri olduğunu bildirmektedir. Kahve ve kahve bileşenlerinin obezite üzerineolumlu etkilerini gösterdiği olası mekanizmalar, genlerin modülasyonuyoluyla yağ asidi β-oksidasyonunu, lipolitik ve termojenik etki, kahverengi yağ dokunun aktivasyonu, peroksizom proliferatör aktifleştirici reseptör-γ ekspresyonunun uyarılması şeklindedir. Hayvançalışmaları, tamamına yakınında kahvenin obezite üzerine olumlu etkilerini rapor ederken, insan çalışmalarının çoğunda olumlu etki, birkısmında ise olumsuz etkiler saptanmıştır. Ancak insan çalışmalarınıngözlemsel nitelikte olması, doza bağımlı sorgulama yapılmaması, kahvetürüne dair özel sorgulama yapılmaması öneri geliştirmeyi zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, mevcut çalışmaların derlenmesi ve güncel verilerin ortaya konulması amaçlanmaktadır.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Genel ve Dahili Tıp