Samsun İli Tatlı Su Kaynaklarında Yaşayan Egzotik Balık Türleri - Uğurlu, Selma; Polat, Nazmi (My University, 2007)
Bu çalışmada egzotik balık türlerinden Carassius auratus auratus (Linnaeus, 1758), Carassius gibelio (Bloch, 1782), Pseudorasbora parva (Temmnick&Schlegel, 1846), Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792), Mugil soiuy Basilewsky, 1855 ve Gambusia holbrooki Girard, 1859’nin Samsun ili tatlı su kaynaklarında yaşadığı saptanmıştır. Araştırma Haziran 2002– Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma süresince toplam 364 balık örneği; elektro şok aleti, balık kepçeleri, balık ağları, serpme ve oltalar aracılığıyla yakalanmıştır. Araştırma alanından yakalanan her türün sistematik karakterleri belirlenerek, daha önce yapı- lan taksonomik çalışmalarda kaydedilen verilerle karşılaştırılmış ve her taksonun orijinal fo- toğrafı gösterilmiştir.

In this study the exotic fish species Carassius auratus auratus (Linnaeus, 1758), Carassius gibelio (Bloch, 1782), Pseudorasbora parva (Temmnick&Schlegel, 1846), Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792), Mugil soiuy Basilewsky, 1855 ve Gambusia holbrooki Girard, 1859 were determined inhabiting in freshwater within the city of Samsun. The study was conducted between the dates of June 2003-September 2005. Totally 364 fish samples were caught by electroshocker, fishing nets, fishing cast net and fishing lines during the study time. The sys- tematical characters of each fish species have been explained. Then these characters have been compared to data recorded with previous taxonomical studies, also the original photographs of every taxon are showed.
Exotic fish species inhabiting in freshwater sources within the province of Samsun
Keywords: Balıkçılık