Sinop Seyyid Bilal Türbesi Haziresindeki Mezar Taşları / Fatma Türker; Danışman Recep Gün - Türker, Fatma (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011)
“Sinop Seyyid Bilal Türbesi Haziresindeki Mezar Ta ları” adlı bu çalı mamızda toplammezar ta ı sayısı 170 dir. Ba ucu ahidelerinin toplam sayısı 108 dir. Ayakucu ahidelerinin toplam sayısı 62 dir. Tespit edilebilen 63 erkek mezar ta ı kitabesi, 41kadın mezar ta ı kitabesi vardır. Cinsiyet kimli i tespit edilemeyen 5 mezar ta ı kitabesibulunmaktadır. En erken tarihli mezar ta ı 808h./1406m. tarihlidir. En geç tarihli mezarta ı 1346h./1928m tarihlidir. Mezar tipleri; ahideli Toprak Mezar, ahideli ÇerçeveliMezar, ahideli Üzeri Açık Sanduka, ahideli Üzeri Kapalı Sanduka, ahideli Sanduka, ahideli Kapak Ta lı Mezar, Tek Kaideli Mezar, Çift Kaideli Mezar olmak üzere 8ba lıkta incelenmi tir. Mezar ta ı tipleri; Kadın Mezar Ta ları ve Erkek Mezar Ta larıolmak üzere iki grupta incelenmi tir. Ba lık tipleri incelenirken Erkek Ba lık Tipleri veKadın Ba lık Tipleri olmak üzere iki gruba ayrılmı tır. Mezar ta larında üç farklımalzeme tespit edilmi tir. 159 mezar ta ının malzemesi mermer, 3 mezar ta ınınmalzemesi kalker, 8 mezar ta ının malzemesi ta tır. Mezar ta ı kitabelerinde yazı türüolarak sülüs ve ta’lik kullanılmı tır. Mezar ta larında görülen süslemeler bitkisel,nesnel, geometrik, yazı ve simgeseldir.
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2011
Libra Kayıt No: 74636
Keywords: İslam Mezar Anıtları -- Türkiye -- Sinop; TEZ DOK T939s 2011