Genç Bayan ve Erkeklerde Göz Çevresi Antropometrik Ölçümlerinin Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi - Güdek, Meltem Açar (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)
Amaç: Çalışmada, 115 üniversite (59 bayan ve 56 erkek) öğrencisiningöz çevresine ait antropometrik ölçüm sonuçlarını hesaplayarak, bu sonuçlarıncinsiyete göre karşılaştırılmalı olarakincelenmesi ve standartlarının belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot:Baş, yüz ve göz çevresi bölgesine ait ölçüm verileri kaynaklarda belirtilen antropometrik noktalar kullanılarak Frankfurt Horizontal Planında ölçüldü. Ölçümler tek bir araştırmacı tarafından üç kez alınarak tekrarlandı ve elde edilen sonuçlar kaydedildi. Bu verilerSPSS V.18 İstatistiksel Analiz Programı kullanılarak değerlendirildi. Bayan ve erkek bireylere ait göz çevresi ölçümlerinin ortalama değerleri hesaplandı ve cinsiyetler arasında istatistiksel açıdan fark olup olmadığına bakıldı. Bulgular:Elde ettiğimiz ortalamabulgulara göre sırasıyla; bayan ve erkeklerin dış kantal ve iç kantal mesafeleri 95,08±9,85 mm ve 27,84±2,90 mm;96,43±11,90 mm ve 28,68±3,61 mm, palpebral fissur uzunluğu34,84±2,27 mm ve35,82±2,75 mm, pupillalar arası mesafe58,99±3,22 mm ve 61,73±3,77 mm hesaplandı. Elde ettiğimiz ortalama değerler kaynaklar eşliğinde tartışıldı. Sonuç:Çalışmada, elde edilen ortalama değerlerin ilgili yaş gruplarında, ülkemizde yüz estetiğinin ve yüz naklinin yapılmaya başlandığı yeni süreçte; göz çevresi oluşumlarının zarar görmesi durumunda ve yapılacak göz çevresi cerrahi girişimlerinde, cerrah tarafından ilgili yaş grubu ve cinsiyete ait ortalama değerlerin bilinmesinin klinik açıdan faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca gözlük üreticisi firmaların daha ergonomik çerçeve tasarımları geliştirebilmesi ve günümüzde kontakt lens kullanımının yaygınlaşması sebebiyle iyi bir kılavuz olabileceği kanaatindeyiz. Anahtar Kelimeler: Antropometri; bayan; erkek; göz çevresi

Aim: In the study, 115 university (59 female and 56 male) students by calculating the results of anthropometric measurements of the eye around these results should be compared according to gender and the standard of the examination was to determine. Material and Method:Anthropometric measurements of the head, face and eye around dwere done depending on the reference points described in the literature while the head was in Frankfurt Plane. The measurements were done by the same rates and repeated three times and the obtained data recorded. This data were analyzed using Statistical Package for the Social Sciences (V.18) software and comparisons were done to reveal the differences between the male's and female's data of the mean of eyes around measurements. Result:According to the results, the average values of the intercanthal distance and outercanthal distance were27.84±2.90 mm and;95.08±9.85 mm for females, and 28.68±3.61 mm and 96.43±11.90 mm for males, respectively. The average value of the palpebral fissure length was 34.84±2.27 mm for females and 35.82±2.75 mm for males. The average value of the interpupillary distance was 58.99±3.22 mm for females and 61.73±3.77 mm for males. The obtained data were discussed in the literature. Conclusion:In conclusion,that the obtained average values will be useful for reconstruction procedures of facial and orbital region. The knowledge of the obtainedaverage values by age groups and by gender will help to clinicians when doing surgical operations for the traumatic and genetic conditions of the orbital area and for facial transplantation treatment, is a new and successful treatment process in our country. Also these average values will be guide to glasses manufacturers and eye lens manufacturers for designing ergonomic and aesthetic spectacle frames, lenses and other products. Key Words:Anthropometry;eye around; men;women
A Comparative Study of Measurements of the Soft Orbits in Young Women and Men
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014
Libra Kayıt No: 109537
Keywords: Anatomi; Anatomi; Antropometri; Anatomy; Erkekler; Anatomy; Anthropometry; Göz; Men; Eye; Kadınlar; Women; TEZ YÜK LİS G922g 2014