Ağız Gargaralarının Tam Seramik Materyallerin Renk Stabilitesine Etkisi - Kaşlı, Büşra İncesu (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ağız gargaralarının zirkonya altyapılı tam seramik materyallerin renk stabilitesine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve metot: Sirona inCoris ZI monoS ( Bensheim, Germany) bloklardan 0,5x10x10 mm boyutlarında elde edilen altyapılar üzerine Kuraray Noritake (Kuraray Inc. , Japan) dentin porseleni tabakalama tekniği ile uygulanarak sonuç kalınlıkları 1,5 mm olan 100 adet tam seramik örnek hazırlandı. 100 adet tam seramik örnek termal siklus işlemi uygulanan ve uygulanmayan iki gruba ayrıldı. Örneklerin 50 tanesi bir işlem görmeden diğer 50 tanesi ise termal siklus işlemine tabi tutulduktan sonra gargaralarda bekletildi. Çalışmada her bir alt grup(n:10), distile su kontrol grubu olacak şekilde, Klorhex® (İstanbul, Türkiye), Listerine Total Care® (İstanbul, Türkiye), Tantum Verde® (İstanbul, Türkiye) ve Meridol® (Hamburg, Almanya) gargaralarında 12 saat bekletildi. Örneklerin renk ölçümleri spektrofotometre (SpectroShade, Niederhasli, İsviçre) cihazı ile kaydedildi. Elde edilen L*, a* ve b* verileri renk değişim CIEDE2000 formülüyle hesaplandı. Renk değişim değerleri (∆E_00) istatistiksel olarak Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Renk değişimleri incelendiğinde, termal siklus işlemi uygulanan ve uygulanmayan iki grupta da Meridol grubu Listerine'den farklı bulunmazken diğer gargaralardan istatistiksel olarak farklı bulundu(p<0,001). Listerine grubu da distile su grubundan farklı bulundu(p<0,05). Meridol ve Listerine gargaralarının ortalama renk değişim değerleri, termal siklus işlemi uygulanmayan grupta algılanabilir sınırın altındayken termal siklus işlemi uygulanan grupta kabul edilebilir sınırlarda bulundu. Sonuç: Termal siklus işleminin tam seramik materyallerde renk değişimi meydana getirmediği gözlemlenirken, gargaraların tam seramik materyallerde renk değişimi meydana getirdiği gözlemlenmiştir. Gargaraların renklendirici etkisi sebebiyle tam seramik restorasyonlarda uzun dönem kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Anahtar kelimeler: Zirkonya, Tabakalama tekniği, Ağız gargarası, Renk stabilitesi

Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of mouthwashes on color stability of all-ceramic materials Material and method: Substructures with sizes of 0,5x10x10 mm were obtained from Sirona inCoris ZI monoS(Bensheim, Germany) blocks. 100 all-ceramic samples with a total thickness of 1,5 mm were prepared by applying Kuraray Noritake(Kuraray Inc. , Japan) dentin porcelain to the substructures with the layering technique. Samples were divided into two subgroups according to thermocycling. 50 of the prepared samples were left in mouthwashes after undergoing thermocycling, while the other 50 were immersed in mouthwashes. Each subgroup(n:10) was immersed in one of the following mouthwashes: distilled water(control group), Klorhex® (İstanbul, Turkey), Listerine Total Care® (İstanbul, Turkey), Tantum Verde® (İstanbul, Turkey) and Meridol® (Hamburg, Germany). Color measurements were evaluated with a spectrophotometer (SpectroShade, Niederhasli, Switzerland). The obtained L*, a* and b* data were calculated using the color change formula(CIEDE2000). The color change values(ΔE00) were statistically compared with the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. Results: In the study, it was observed that the color differences(ΔE00) Meridol group statistically different from other mouthwashes except Listerine in both groups with thermocycling or not(p<0.001). Listerine group was also found to be different from the distilled water group(p<0.05). Average color changes caused by Meridol and Listerine mouthwashes were found to be below the perceptable limits in the group without thermocycling and they were found to be at acceptable limits in the group with thermocycling. Conclusions: It was observed that the thermocycling did not cause discoloration, while mouthwashes caused discoloration in all-ceramics. Due to the coloring effect of mouthwashes, it is necessary to pay attention in long-term use in all-ceramic restorations. Keywords: Zirconia layering technique, Mouthwash, Color stability
Effect of Mouthwashes on Color Stability of All Ceramic Materials
Keywords: Diş Hekimliği; Ağız; Ağız Sağlığı; Dental Porselen; Diş Renk Değişikliği; Dişler; Gargaralar; Renk Kalitesi; Zirkonyum; Dentistry; Mouth; Oral Health; Dental Porcelain; Tooth Discoloration; Teeth; Mouthwashes; Color Quality; Zirconium