Glokomlu ve Normal Bireyler Arasında Maküla Volümü Karşılaştırılması - Öztürk, Hilal Eser (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2009)
Amaç : Glokomatöz hasarın maküla volümü üzerine etkisini ve glokom tanısı ve takibinde kullanımını araştırmak.Gereç ve Yöntem : Ekim 2008 ve Ağustos 2009 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı glokom biriminde muayene edilen 50 glokom hastasının 93 gözü ve yine bu tarihler arasında poliklinik muayenesine gelen glokomu olmayan 50 gönüllü bireyin 97 gözü çalışmaya dahil edildi. Glokomlu gözler erken evre glokom (74 göz), orta evre glokom (9 göz)ve ileri evre glokom (10 göz) olarak 3 gruba ayrıldı. Tüm hastalara Optik Koherens Tomografi (OKT) ile optik sinir başı (OSB) , peripapiller retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ve maküla volümü ölçümleri yapıldı. Maküla volümünün glokomun varlığı ve evresi ile ilişkisi incelendi ve diğer OKT parametreleri ile karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler normal dağılışa sahip değişkenler için Student-t test, normal dağılışa sahip olmayan değişkenler için Many-Whitney-U test uygulanarak yapıldı. Evrelere göre analizler Kruskal-Wallis variyans analizi ile yapıldı. Tüm parametrelerin glokom tanısında duyarlılık ve özgüllüğünü belirlemek için ROC analizi yapıldı.Bulgular : Maküla volümü glokomun tüm evrelerinde kontrol grubuna göre anlamlı oranda azalmış olarak bulundu. Aynı şekilde RSLT ve OSB parametrelerindede evre ile ilişkili olarak anlamlı değişiklikler tespit edildi. ROC analizleri sonucu elde edilen AUROC değerleri karşılaştırıldığında en yüksek değerler OSB parametrelerine aitken bunları RSLT kalınlığı ve maküla volümü izledi.Sonuç : OKT ile maküla volümü analizi glokomun bilinen yapısal defektlerini göstermede objektif ve kantitatif veriler sağlar. Ancak tanısal gücünün OSB ve RSLT değerlendirmesinin biraz altında kalıyor olması glokomun tanı ve takibinde tek başına maküla volümünün kullanılmasını kısıtlamaktadır. Maküla analizinin optik sinir başı değerlendirmesine olabilecek üstünlükleri göz önüne alındığında, maküla volümünün glokomun değerlendirilmesinde OSB ve peripapiller RSLT kalınlığı ölçümleri ile birlikte kullanılması uygun bir yaklaşım olacaktır.

Objective : To investigate the effect of glaucomatous damage on the macular volume and the use macular volume in the diagnosis and follow up the glaucoma.Materials and method: Ninety three eyes of 50 glaucoma patients who were examined in the Ondokuz Mayıs University , Ophthalmology department between October 2008 and August 2009 and 97 eyes of 50 volunteers without glaucoma who refer to the department for the examination between the same periods were included in the study. Glaucomatous eyes were divided into three groups as early stage glaucoma (74 eyes), middle stage glaucoma (9 eyes) and advanced stage glaucoma (10 eyes). The measurments of optic nerve head (ONH), retina nerve fiber layer (RNFL) thickness and macular volume were performed with Optical Coherence Tomography (OCT). The relationship between the macular volume and the presence and stage of glaucoma was investigated. The findings were compared with the other OCT parameters. Student-t test was employed in the statistical analysis of the variables with normal distribution. Many-Whitney-U test was employed in the statistical analysis the other variables. Analysis in accordance with the stages was made via Kruskal-Wallis variance analysis. ROC analysis was performed to determine sensitivity and specifity of all the parameters in the diagnosis of glaucoma.Findings: It has been found out that macula volume decreased in all the stages of glaucoma significantly in comparison with the control group. Similarly, significant alterations were detected in the parameters of RNFL and ONH. When the values of AUROC as a result of ROC analysis were compared, the highest values belong to ONH parameters followed by the thickness of RNFL and macular volume, respectively.Results: Macular volume analysis with OCT offers objective and quantitative data so as to show the known structural defects of glaucoma. However that ıts diagnostic capacity is slightly behind the measurements of ONH and RNFL restricts the use of macular volume alone in the diagnosis and the folow up of glaucoma. When the superiority of macular analysis to ONH analysis is taken into consideration, a combination of macular volume values , ONH values and RNFL thickness values in the evaluation of glaucoma will be an appropriate approach.
The Comparison of Macular Volume Between the Glaucoma Patients and Healthy Subjects
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2009
Libra Kayıt No: 58450
Keywords: Göz Hastalıkları; Glokom; Eye Diseases; Glaucoma; TEZ TIP Ö99g 2009