Türkiye’de Nükleer Enerji Santralleri Kurulmasının Coğrafi Açıdan Değerlendirilmesi - Elmacı, Süleyman (My University, 2018)
Ülkelerin doğal olarak sahip olduğu özellikler ile oradayaşayanların bu özellikler üzerinde yaptıkları değişiklikler ve insanlarınyeni olarak üretip ülkenin değerleri içine kattıkları, Siyasi Coğrafyanındeğişen ve değişmeyen unsurları şeklinde sınıflandırılabilmektedir.Değişen unsurlar içinde değerlendirilebilecek olan enerji konusu,bunlar için faydalanılan kaynaklar ve çeşitleri ile bunların karşılanmaşekilleri özellikle günümüz şartlarında üzerinde dikkatli ve önemsenerekdurulması gereken noktalar olmuştur.Stratejik bir sektör olan enerji, kişi başına düşen üretim ve tüketimmiktarı ile ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde kriter olarakkabul edilmektedir.Türkiye geleneksel enerji kaynakları açısından zengin olmayanancak zengin olan ülkelerle komşu olan bir konumdadır. İhtiyacı olanelektrik enerjisini üretmek için bu ülkelerden önemli miktarda doğalgazithal etmektedir. Enerji kaynaklarını çeşitlendirmek aynı zamandanükleer bilgi teknolojilerine sahip olma adına Nükleer Güç Santralikurmak bir ihtiyaç olarak değerlendirilerek bu durum kamuoyunaanlatılmalıdır.Nükleer Güç Santrallerinin özellikleri iletişim araçlarından en üstdüzeyde yararlanılarak açıklanmalı, Türkiye’ye katkıları ve olası olumsuzolarak algılanacak yönleri doğru ve eksiksiz aynı zamanda şeffaf birbiçimde kamuoyuna gösterilmelidir. Gerekliliğinin ülke politikaları vegeleceği açısından kaçınılmaz olduğu, barış amaçlı olduğu ve bilgiteknolojisi olması nedeniyle sadece enerji üretmek için değil, nükleer tıpbaşta olmak üzere kimya sanayiine kadar çok geniş alanda nükleerteknolojinin kullanıldığının topluma ifade edilmesi gerekmektedir. Türkiye’de nükleer santral kurulmamakla dünyada meydanagelebilecek kazalardan etkilenilmeyeceği anlamına gelmediği, Türkiye’ninetrafının teknolojisi eski olanından fay hattı üzerine kurulmuşbulananına kadar nükleer güç santralleri ile çepeçevre kuşatıldığındananlaşılmaktadır.
Keywords: Coğrafya; Nükleer Bilim ve Teknolojisi