Bafra-Altınkaya Barajının Şahinkaya Boğazı-Durağan Arasında Kalan Kesiminin (Yukarı Göl Alanı) ve Civarının Florası - Şahin, Nevzat (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1989)
86 VI. ÖZET Araştırma alanı Bafra-Altınkaya Barajının Şahinkaya Boğazı ile Sinop- Durağan arasında kalan kesimini ve yakın çevresini içine almaktadır. Engebeli bir arazi yapısına sahip olan araştırma alanında yüksekliği 1100m. ye ulaşan tepeler (Kepezçal T.) bulunmaktadır. Civar vadi yamaçlarının sularını toplayıp Kızılırmak` a dökülen birçok akarsu olup bunlardan en önemlisi Gökırmaktır. Araştırma alanı Karadeniz ikliminin etkisinde olmakla birlikte, Akde niz ikliminin etkileri de görülmektedir. Bu durum araştırma alanında Akdeniz floristik bölgesine ait bitki türlerinin diğer floristik bölgelere ait bitki lerden daha yüksek oranda olmasıyla kendini göstermektedir. Araştırma alanı nın yağış rejimi İ.K.S.Y. olup yağış rejimi tipi Merkezi Akdeniz'dir. Araştırma alanı, bitki coğrafyası bakımından Avrupa-Sibirya bölgesinin Öksin Provensinde yer almaktadır. Araştırma alanından toplam 75 familya ve 295 cinse ait 502 tür ve tür altı taksonu teşhis edilmiştir. Bu bitkilerin % 13.97'si Akdeniz, % 10.17'si İran-Turan, % 7.98'i Avrupa-Sibirya, % 2.19'u Öksin ve % 0.59'u ise Hirkano-Öksin floristik bölgesine dahildir. Florada yer alan çeşitli familyalara ait 101 takson A5 karesi için yenidir. Araştırma ala nında endemik takson sayısı 39 olup endemizm oranı ise % 7.80i dir. İçerdikleri tür sayısı bakımından araştırma alanında bulunan bazı bü yük familyalar; Compositae (63), Leguminosae (51), Cruciferae (37), Labiatae (34) ve Gramineae (31) 'dir.

87 VII. SUMMARY The study area includes the region between Şahinkaya Strait of Baf- ra-Altinkaya Dam and Sinop-Durağan and its environment. The rough study area has hills which are up to 1100 m in altitude (e.g. Kepezçal T.). There are also large and small streams which collect water from the sides of the hills. The most important of them is Go'kxrmak. Although the study area is affected by the Black Sea climate, the plant species of the Mediterranean floristic region are relatively more abundant than the others. Our study area is located in the Euxine Province of Euro-Siberian region, in the respect of plant geography. We identified a total of 502 taxa belonging to 295 genara and 75 families. 13.97 % Of. these plant species belongs to the Mediterranean, 10.17 % Irano-Turanien, 7.98 % Euro-Siberian, 2.98 % Euxine and 0.59 % Hyrcano-Euxine floristic region. 101 Taxa of various families in the flora are new records for A5 square. The number of endemicplant species in the study are is 39 and the endemism rate is 7.80 %. According to their species representation the most abundant families in the study area as following; Compositae (63), Leguminosae (51), Cruciferae (37), Labiatae (34) and Gramineae (31).
The Flora of the Area Between Şahinkaya Strait and Durağan of Bafra-Altınkaya Dam and Its Close Environment
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1989
Libra Kayıt No: 36572
Keywords: Botanik; Altınkaya Barajı; Flora; Botany; Altınkaya Dam; Sinop-Durağan; Flora; Sinop-Durağan; Şahinkaya Boğazı; Şahinkaya Strait; TEZ YÜK LİS Ş131b 1989