İslam Fi Şi'r Es-Sahabiyyat Dirase Belağiyye Tahliyiyye - Eıd, Nezam Alddın (My University, 2022)
Bu çalışma, belagat ve analitik açısından İslam'ın, KADIN SAHABİLERİN ŞİİRLERİNDE İSLAM'IN ETKİSİ , İslami dönemi inceleyen çeşitli siyer, tarih ve biyografi kitaplarında bulunan kadın Sahabelerin şiirlerini toplayıp incelemek ve analiz etmek suretiyle ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmamız ayrıca Cahiliye dönemi şiirinin temaları ve özelliklerine büyük önem vererek, ilk İslami dönem şiirindeki değişimin etkisini göstermeye ve Cahiliye dönemiyle aralarındaki farkı ortaya koymaya çalışır. Sahabe terimini, özelliklerini ve sınıflarını tanımladıktan sonra, çalışmamızda ele alınan meşhur kadın Sahabe şairlerinin kısa biyografilerine de yer verilmiştir. Çalışmamız aynı zamanda şiirdeki konular, temalar, kelime dağarcığı, ifadeler, üslup, şiirsel imge kalıpları ve Beyan ilminin unsurları teşbih, istiare ve kinaye açısından İslam'ın, kadın Sahabelerin şiirlerine olan etkisini, incelemeyi hedeflemektedir. Çalışmamızın sonunda İslami dönemde kadın Sahabelerin şiirlerinin özellikleri incelenmiştir. Bu çalışma, kadın Sahabelerin şiirlerinde İslam'ın etkisini, bu dar zaman zarfında ve sınırlı mekânda inceleyen ve analiz eden ilk çalışma sayılır. Muhtelif kadim kaynaklardan elde edilen şiirlerin incelenip bir araya getirilmesi metodu izlenen bu çalışmada, tanımlama ve analiz etme yöntemi esas alınmıştır. kaynaklardan şiirlere ulaşılıp bu şiirler bir araya getirilmiştir. Daha sonra kadın Sahabelerin biyografileri ve şiirlerin hangi sebeplerle nazmedildiği hakkında bilgi verilmiş olup Cahiliyye dönemindekilere göre meydana gelen konu değişimleri de irdelenmiştir. Ayrıca İslam ve öncesindeki dönem şiirlerinin kelime ve ifadelerindeki farklılıkları ve Kur'an-ı Kerim'in gelişinden sonra Arapça sözcük dağarcığına yeni kelimelerin dâhil olduğuna dikkat çekilmiştir. Bunların yanı sıra çalışmada, Arap şiirinde üslup ve İslam davasına hizmet eden şiirsel imaj bakımından belagat olgusu ve o dönemin kadın şairlerinin şiirlerine kazan-dırdığı yeni özellikler de incelenmiştir. Bütün bunlar, eski ve modern çeşitli kaynak-lara ve tanımlayıcı analitik yönteme dayanılarak yapılmıştır.

This study aims at observing the influence of Islam on the poetry of the Proph-et's noble female companions as an analytical and rhetorical study by observing their poetry in the books of prophet's Biography, history and different translations that dealt with that period by collecting those poems, studying them and analyzing them. The study also gave an importance to display the topics of Pre-Islamic poetry and its characteristics to reinforce the idea of influence of change in the poetry in the Islamic first stage and to show the difference between the two stages. Having deter-mined the term of Al-Sahabi, its restraints and its classes, the study did not neglect to mention a brief biography for the most famous Prophet's female companions whose poetry was studied and analyzed. In addition, the study aims to study the influence of Islam on the poetry of the prophet's female companions through the topics, poetic purposes, vocabulary, imagery, and figures of Speech such as simile. metaphor and metonymy. The study was concluded by studying the traits of the poetry of the prophet's female companions in the Islamic age only. This research is considered the first one in studying and analyzing the influence of Islam in the poetry of the prophet's female companions through that narrow time. The research depended on an analytic and descriptive method through watch-ing and collecting the poetry from its old different sources, and knowledge of the biography of the prophet's female companions and the attitudes that necessitated reciting that poetry. The study also observed the topics and the changes that had been made in comparison with the Pre-Islamic stage, and also observing the differ-ences in words and expressions in both stages, and infiltration of new words to the Arab poetic dictionary after the revelation of the Holy Qur'an. The study also ob-served the rhetorical phenomena in terms of style in the Arab poetic sentence, and imagery which served the Islamic nascent case that resulted new characteristics for the poetry of poetesses of that stage. All that was made depending on old and new various references and sources.
Kadın Sahabilerin Şiirlerindeki İslam Etkisi Belagat Örneği the Influence of Islam in the Poetry of the Prophet's Female Companions Analytical and Rhetorical Study
Keywords: Dilbilim; Arap Şiiri; Linguistics; Arabic Poetry; Kadın Sahabeler; Women Sahabes