Göçmen Sağlığı Merkezinden Hizmet Alan Kadınların Üreme Sağlığının Değerlendirilmesi - Kıymık, İlkem Duman (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada göçmen sağlığı merkezine başvuran kadınların üreme sağlığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın anketi Samsun ili Canik ilçesi Göçmen Sağlığı Merkezinde 01.03.2021-31.08.2021 tarihleri arasında eşi ya da partneri olan göçmen kadınlara uygulandı. Yapılan Güç analizine göre hesaplanan 141 kişinin verileri çalışmaya dâhil edildi. Anket soruları evet-hayır veya çoktan seçmeli yanıtlardan oluşan kolay anlaşılır kapalı uçlu sorular ve kişisel bilgiler olmak üzere toplam 41 sorudan oluşmaktadır. Anket noter onaylı yeminli tercüman tarafından Arapçaya çevrilip araştırmacı tarafından yüz yüze uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde sıklık dağılımları ve ortanca (min-maks) değerleri hesaplandı. Ki-kare Testi, Fisher'in Kesin Testi, Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis Testi ve Kendall Tau-b Testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortancası 28 (17-68) yıl, ilk evlilik yaşı ortancası ise 18 (13-32) yıl idi. İlk evlilik yaşı 13-18 yaş aralığında olan kadınlar çalışma grubunun %58,9'unu oluşturmaktaydı. İlk gebelik yaşı ortancası 19 (13-34) olarak hesaplandı. İlk gebeliklerin %53,2'si 19-25 yaş aralığında ve %42,1'i 13-18 yaş aralığında idi. Yüz on beş kişinin ortanca gebe kalma sayısı 3 (1-10), yaşayan çocuk sayısı ortancası ise 3 (0-7) idi. Katılımcıların %39,7'si daha önce düşük yaptıklarını ifade etmişlerdir. Katılımcıların %51,8'inin önceki doğumlarında doğum sonrası bakım ve izlemlerinin yapılmadığı, geçmiş gebeliklerinde herhangi bir sağlık kuruluşunda takip olma oranı ise %48,0 olarak saptanmıştır. Katılımcıların %63,7'sinin daha önce aile planlaması yöntemleri hakkında bilgilendirilmedikleri, eğitim almadıkları, herhangi bir aile planlaması yöntemi kullananların oranının ise %66,1 olduğu bulunmuştur. Yapılan doğumların tipine bakıldığında ise tüm doğumlarını vajinal olarak yapanların oranı %49,2'dir. Tüm doğumlar içerisinde en az bir kere sezaryen doğum yapma oranı ise %48,0 olarak gözlenmiştir. Rahim ağzı kanseri taraması yaptırma oranı %17,5 olup, kadın doğum doktoru tarafından genital yol enfeksiyonu tanısı alma oranı %29,1 olarak saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma göçmen kadınların üreme sağlığı sorunlarını belirlemek ve değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışmaya katılan göçmen kadınların doğurganlık sayılarının yüksek olduğu, aile planlaması hizmetinden yararlanma ve aile planlaması yöntemi kullanma davranışının düşük olduğu, doğum öncesi ve doğum sonrası bakım oranının da düşük olduğu saptanmıştır. Göçmen kadınlara, sağlık profesyonelleri tarafından kendi sosyokültürel yapılarına uygun şekilde doğurganlık, aile planlaması ve üreme sağlığı konularında eğitim/danışmanlık verilmelidir. Ayrıca sağlık profesyonellerinin farkındalığını artırmak da, sağlık sorunlarının çözülmesinde yardımcı olabilir. Anahtar Sözcükler: mülteci, üreme sağlığı, kadın sağlığı, göçmen, aile planlaması

Objective: In this study, it was aimed to evaluate the reproductive health of women who applied to the Migrant Health Center. Materials and Methods: The questionnaire of this descriptive study was applied to migrant women who had a spouse or partner between 01.03.2021 and 31.08.2021 at the Migrant Health Center of Samsun province Canik district. The data of 141 people calculated according to the Power analysis were included in the study. The questionnaire consists of a total of 41 questions, including easy-to-understand closed-ended questions consisting of yes-no or multiple-choice answers, and personal information. The questionnaire was translated into Arabic by a notarized sworn translator and applied face to face by the researcher. Frequency distributions and median (min-max) values were calculated in statistical analyses. Chi-square Test, Fisher's Exact Test, Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis Test and Kendall Tau-b Test were used. Statistical significance level was accepted as p<0.05. Results: The median age of the participants was 28 (17-68) years, and the median age at first marriage was 18 (13-32) years. It was determined that 58.9% of the participants got married between the ages of 13-18 years. The median age at first pregnancy was calculated as 19 (13-34) years. The 53.2% of the first pregnancies were between the ages of 19-25 and 42.1% were between the ages of 13-18. The median number of conceptions of 115 individuals was 3 (1-10), and the median number of living children was 3 (0-7). The 39.7% of the participants stated that they had miscarried before. It was determined that 51.8% of the participants did not have postnatal care and follow-up in their previous deliveries, and the rate of being followed in any health institution in previous pregnancies was 48.0%. It was found that 63.7% of the participants were not informed about family planning methods before, they did not receive training, and the rate of those who used any family planning method was 66.1%. In the study group, the rate of those who gave all deliveries vaginally is 49.2%. The rate of having at least one cesarean section among all deliveries was 48.0%. The rate of screening for cervical cancer was 17.5%, and the rate of diagnosis of genital tract infection by the obstetrician was 29.1%. Conclusion: This study was conducted to identify and evaluate the reproductive health problems of migrant women. It was determined that the fertility numbers of migrant women participating in the study were high, the behavior of benefiting from family planning services and using family planning methods was low, and the rate of prenatal and postnatal care was low. Migrant women should be given training/consultancy on fertility, family planning and reproductive health issues in accordance with their socio-cultural structure by health professionals. In addition, raising the awareness of health professionals can help in solving health problems. Keywords: refugee, reproductive health, women's health, migrant, family planning
Evaluation of the Reproductive Health of Women Who Received Service From the Migrant Health Center
Keywords: Halk Sağlığı; Doğum-Evde; Göçmenler; Kadın Sağlığı; Kadınlar; Mülteciler; Public Health; Home Childbirth; Sağlık Hizmetleri; Emigrants; Women's Health; Uluslararası Göç; Women; Refugees; Vajinal Doğum; Health Services; International Migration; Zorunlu Göç; Vaginal Birth; Forced Emigration; Üreme Sağlığı; Reproductive Health