İskemik Kardiyomiyopati Hastalarında Sol Ventrikül Sistolik Fonksiyon Değerlendirmesinde Manyetik Rezonans ve Ekokardiyografide Kullanılan Geometrik Metotların Karşılaştırmalı Analizi - Gelmez, Serkan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2005)
ÖZEt İskemik kalp hastalığı tanılı hastalarda, sol ventrikül sistolik fonksiyonlarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi hastalığın takibinde ve tedavinin yönlendirilmesinde önemli role sahiptir. End sistolik hacim (ESH), end diastolik hacim (EDH) ve ejeksiyon fraksiyonu (EF) değerleri sol ventrikül sistolik fonksiyonlarını temsil eden üç temel parametredir. Bu değerlerin ölçümünde M mode ve 2 boyutlu (2D) ekokardiyografi ve Manyetik Rezonans Görüntülemede (MRG) birçok geometrik metod kullanılmaktadır. Bu çalışmada, iskemik kardiyomiyopati hastalarında sol ventriküler hacim ve EF değerlerinin ölçümünde kullanılan bu metodlarm en çok kullanılanlarının etkinliklerinin standart bir yöntem olarak MR incelemede kullanılan Simpson metodu ile karşılaştırılarak irdelenmesi amaçlanmıştır. Ocak 2004 ve Şubat 2005 tarihleri arasında iskemik kardiyomiyopati tanısı olan toplam 44 olguya ekokardiyografi ve MRG tetkikleri yapıldı. Ekokardiyografik incelemelerde hacim ve EF değerlendirmeleri için tüm olgularda Teicholz ve 20 olguda Modifiye Simpson- 1 (MS-1) metodu kullanıldı. MRG incelemede ise tüm hastalarda aynı parametrik değerler standart yöntem olan Simpson metodu, Alan-Uzunluk metodu, Teicholz metodu ve Modifiye Simpson-2 (MS-2) metodları ile hesaplandı. MRG ve ekokardiyografi görüntüleri üzerinde Teicholz metodu kullanılarak yapılan EF değerleri ölçümlerinde standart metod ile uyum düşük derecede idi. Ayrıca Teicholz metodu için MR ve ekokardiyografi incelemelerinde alınan temel ölçüm değerleri karşılaştırıldığında istatistiki tutarlılık değerleri düşüktü. Yöntemler EDH ve ESH ölçümleri açısından standart inceleme ile orta-yüksek derecede uyumlu bulundu. Simpson metodu ile en yüksek uyum değeri (r: 0,94 ve 0,96) olarak MS-2 metodu ölçümleri ile bulundu. EF değerlerinin karşılaştırılmasında ise MS-2 metodu ile Simpson metodu arasındaki uyum değerleri yüksekti, ancak diğer yöntemlerin uyum değerleri orta ya da düşük olarak hesaplandı. Sonuç olarak, fonksiyonel kardiyak değerlendirmede ekokardiyografi incelemelerinde sıklıkla kullanılan metodlardan Teicholz metodu seçilen hasta grubunda etkisizdir. Bu hasta grubunda, ekokardiyografi incelemelerinde fonksiyonel parametrik değerlendirmeler standart inceleme ile daha uyumlu sonuçlar veren MS-2 metodu ile hesaplanabilir. Takip incelemeleri gerekliliğinde ve sınırda fonksiyonel değerler hesaplandığında, standart tetkik yöntemi olarak MRG kullanılmalıdır. VIIIANAHTAR KELİMELER Miyokardiyal iskemi, manyetik rezonans görüntüleme, ekokardiyografi, sol ventrikül fonksiyonları, Ejeksiyon Fraksiyonu. IX

ABSTRACT Accurate determination of left ventricle functional parameters are important in the follow up and treatment of the patients with ischemic cardiac diseases. End systolic volume (ESV), end diastolic volume (EDV) and ejection fraction (EF) are three basic parameters of left ventricular systolic function. Different methods, assuming different geometric models to left ventricle are used to determine these parameters in echocardiography and MRI. In this study we aimed to evaluate the efficiency of some of the most commonly used methods in M mode and two dimensional (2D) echocardiography and Magnetic Resonance Imaging (MRI) by comparing them with the standart method, Simpson approach on MRI data. Forty-four patients with the diagnosis of ischemic cardiac disease were evaluated by echocardiography and MRI between June 2004 and February 2005. For the echocardiography determinations of volumes and EF, Teicholz method was used in all patients and Modified Simpson- 1 (MS-1) method in 20 of the patients. The same parameters were also determined by standart Simpson method, Area-Lenght methods and modified Simpson-2 (MS-2) methods in MRI in all patients. Correlations (r) between Teicholz methods in MRI and echocardiography with the standart method for EF detemination was weak. The aggreement between MRI and echocardiography for the measurements according to Teicholz method were also weak. There were medium-high r values for the determination of EDV and ESV with all methods. The method correlated best with the standart method (r: 0,94 and 0,96) was MS-2 method. When the comparisons were made for EF determinations, the r values with the standart method were medium or low in all methods, except MS-2 method, which is high (r:0,85). In conclusion, Teicholz method, which is the mostly used method in functional cardiac status determination in echocardiography is inefficient in the patient group chosen in this study. Modified Simpson methods, especially MS-2 method can be used instead of this method. For follow up examinations and when the functional values are borderline, MRI examination should be used as a standart method for functional cardiac evaluation in these group of patients. XKEYWORDS: Myocardial ischemia, magnetic resonance imaging, echocardiography, left ventricle function, Ejection Fraction. XI
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005
Libra Kayıt No: 19790
Keywords: Radiology and Nuclear Medicine; Radyoloji ve Nükleer Tıp; TEZ TIP G319i 2005