Süt ve Ürünlerinde Listeria Monocytogenes'in İnsidensi, Serotiplendirilmesi ve Antibiyotik Dirençliliklerinin Belirlenmesi - Kevenk, Tahsin Onur (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)
Amaç: Bu çalışmada Samsun bölgesinden temin edilen çiğ süt ve süt ürünlerinde Listeria monocytogenes'in tespiti, PCR ile doğrulanması, serotip dağılımının belirlenmesi ve antibiyotik dirençlilik profillerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Kasım 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında Samsun Merkezi'nde kurulan semt pazarlarından, çeşitli satış noktalarından ve çevre köylerdeki yetiştiricilerden alınan toplam 210 adet süt ve süt ürünü çalışmada materyal olarak kullanıldı. L. monocytogenes'in izolasyon ve identifikasyonu İMS bazlı kültür tekniği (ISO 11290-1) ile yapıldı. İdentifiye edilen L. monocytogenes izolatları hlyA ve iap genleri yönünden PCR ile doğrulandı ve daha sonra serotiplendirildi. İzolatların antibiyotik dirençlilik profilleri disk difüzyon yöntemi ile belirlendi ve dirençli izolatların MİK analizleri mikrodilüsyon yöntemi ile yapıldı. Bulgular: L. monocytogenes, analiz edilen çiğ süt örneklerinde % 5, süt ürünü örneklerinde ise % 8,18 oranında izole edildi. İzolatların tamamının hlyA ve iap genlerini içerdiği belirlendi. Serotiplendirme sonucunda çiğ sütten elde edilen izolatların % 80'i L. monocytogenes 4b, % 20'si L. monocytogenes 1/2b olarak, süt ürünlerinden elde edilen izolatların % 22'si L. monocytogenes 1/2a, % 56'sı ise L. monocytogenes 1/2b ve % 22'si L. monocytogenes 1/2c olarak tespit edildi. Antibiyotik dirençlilik testleri sonucunda, izolatların % 15,3'ünün bir, % 36,5'inin de birden fazla antibiyotiğe karşı dirençli olduğu belirlendi ve % 48,2'sinin ise herhangi bir antibiyotiğe dirençli olmadığı tespit edildi. Daha sonra dirençli izolatların MİK değerleri ortaya konularak dirençlilik düzeyleri belirlendi. Sonuç: Elde edilen bulgular sonucunda çiğ süt ve süt ürünlerinin % 6,6 oranında L. monocytogenes ile kontamine olduğu belirlendi. Halk sağlığının korunması amacıyla süt ve ürünlerinin üretiminde sütün pastörizasyon derecelerine kadar ısıtılması, uygun teknik ve hijyenik şartlarda satışa sunulması ve muhafaza edilmesi önerilmektedir. Ayrıca izolatların çoklu antibiyotiklere direnç göstermesi nedeniyle kontrolsüz antibiyotik kullanımının önlenmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: hlyA; iap; İMS; Listeria monocytogenes; Serotiplendirme

Aim: The aim of this study to detect Listeria monocytogenes in raw milk and dairy products, which were obtained in Samsun province. The isolates, which gained were confirmed and serotyped by PCR technique. Afterwards, antibiotic resistance tests were performed. Matherial and Method: Between November 2011-April 2012, a total of 210 raw milk and dairy product which obtained from local bazaars and small family farms were used as material. IMS based cultivation method (ISO 11290-1) was used for the isolation and identification of L. monocytogenes. The isolates were confirmed with specific hlyA and iap primers and serotyped by PCR technique. Afterwards, antibiogram tests of isolates were performed by the disc diffusion method and MIC analyses were performed to resistance isolates by micro dilution method. Results: L. monocytogenes was found in 5 % in raw milk, 8.18 % in dairy products. All isolates were including hlyA and iap genes. After serotyping, isolates obtained from raw milk 80 % L. monocytogenes 4b and 20 % L. monocytogenes 1/2b was determined. Isolates obtained from dairy products 22 % L. monocytogenes 1/2a and 1/2c, 56 % L. monocytogenes 1/2b was determined. As a result of antibiotic resistance tests 15,3 % of isolates has one, 36,5 % of isolates has resistance to more than one antibiotic, respectively. MIC breakpoints of resistant isolates were exposed. Conclusion: With this study L. monocytogenes was determined 6.6 % from raw milk and dairy products, which are sold in Samsun province. For protection of public health milk and dairy products have to be pasteurized before production and also consumers have to be informed for potential risks of these products. Also to be parallel of antibiogram results using under control of antibiotics has to be obstructed. Keywords: hlyA; iap; IMS; Listeria monocytogenes; Serotyping
Detection, Serotyping and Antimicrobial Diversity of Listeria Monocytogenes in Raw Milk and Dairy Products
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014
Libra Kayıt No: 106841
Keywords: Besin Hijyeni ve Teknolojisi; Listeria Monocytogenes; Stereotip; Süt; Süt Ürünleri; İlaçlara Direnç; İlaçlara Direnç-Mikrobiyal; Food Hygiene and Technology; İnsidans; Listeria Monocytogenes; Stereotyping; Milk; Milk Products; Drug Resistance; Drug Resistance-Microbial; Incidence; TEZ DOK K43s 2014