Ordu İlindeki Kadın Derneklerinin Kadın Sorunlarına Bakışı: Kadına Yönelik Şiddet, Çalışma Yaşamı ve Siyasal Katılım - Özgen, Ayşe Nur (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu tezin amacı kadın derneklerinin, kadın sorunlarından; şiddet, çalışma yaşamı ve siyasal katılıma nasıl yaklaştıklarını incelemektir. Çalışmada, kuramsal çerçeveyi feminizm oluşturmaktadır. Çalışma nitel bir araştırma özelliği taşımaktadır. Veri elde etme sürecinde görüşme tekniği kullanılmıştır. Ordu İlinde faaliyette bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 3 kadın derneğiyle görüşülmüştür. Bu dernekler; Eskad, Orkad ve Gül Sultan'dır. Her bir dernekten 8'er kadınla görüşme gerçekleştirilmiştir. Değerlendirmelerde tematik analiz tekniği kullanılmıştır. Seçilen yöntem gereği çalışmanın sonuçları temsiliyet iddiası taşımamaktadır. Gül Sultan dışındaki derneklerde kadına yönelik şiddetin sebebi 'ataerkillik ve 'ailede yetişme biçimi' olarak görülmektedir. Bu bağlamda Eskad ve Orkad derneklerinin üyeleri, radikal feminist savlarla örtüşür şekilde, ataerkil zihniyetin yeniden üretildiği ailede kadın emeğinin şiddet aracılığıyla denetim altında tutulduğu ve 'erkek devletin' kadını ceza sistemiyle korumadığı görüşüne katılmaktadır. Öte yandan radikal feministlerin tüm erkek egemen kurumlarla birlikte ailenin de yıkılmasını esas alan çözüm önerilerinin üyeler tarafından paylaşılmadığı belirtilmelidir. Eskad ve Orkad derneklerinin üyelerine göre kadınların çalışma yaşamına katılımı önündeki en önemli engellerden biri 'erkeğin paylaşmadığı ev işleri'dir. Bu noktada dernek üyelerinin, kadınının çalışmasıyla birlikte ev içindeki işlerin erkekle paylaşılması gerektiği yönündeki beklentileri liberal feminizmle örtüşmektedir. Bunun dışında iki derneğin 'ev işlerinin yardımcıyla çözülemeyeceği' yönündeki tespitleri sosyalist feminizmde de tartışılmaktadır. Ancak derneklerin, sosyalist feminizmin ev ve bakım işlerinin toplumsallaştırılmasını öngören çözümüne katılmadıklarını da not düşmek gerekir. Tüm derneklerden az sayıda üyenin, devletin kreş açması ve çalışan kadına doğum sonrası ücretli izin verilmesi gibi liberal feminist çözümleri dile getirdikleri tespit edilmiştir. Kadın derneklerinin tümü kadınların siyasal katılım sorununun sebeplerinin 'evi işleri ve koca baskısı' ile 'erkek egemen siyaset' olduğu görüşündedir. Derneklerin, ataerkil aile ideolojisinin kadınların kamusal yaşama çıkışını engellediği ve siyasete girebilmiş kadınların bile bu ideoloji içinde kalmaya zorlandıklarına yönelik görüşleri radikal feminist akımda yer bulmaktadır. Keza, derneklerin siyasette kadınların sayısal eşitliğinin sağlanmasına yönelik çözüm önerileri de liberal feminizmde görülmektedir. Ancak dernekler bunu yeterli görmemekte, siyaset kurumunun ataerkil zihniyetten temizlenmesinin gerekliliğine vurgu yapmaktadır. Eskad ve Orkad üyeleri siyasetteki kadınların erkeksi dili bırakmalarının önemine dikkat çekmiştir. Nitekim bu düşünce, radikal feminizmde de görülmektedir.

The aim of the thesis is to examine the approach of women associations to violence, work-life and political participation. Feminism is the theoretical framework for understanding the thoughts of women associations. Qualitative research method was used in the study. Interview technique has been used in data connection process. Interviews have been conducted with 3 women associations, which operating in Ordu Province and agreed to participate the researh. The names of the associations are Eskad, Orkad and Gül Sultan. Interviews have been held with 8 women from each association. Thematic analysis technique has been used in the evaluation phase. The results of the study do not claim to be representative. According to women associations except Gül Sultan, the reason for the violince against women is 'patriarchy' and 'family upbringing'. In this context, it can be said that members of Eskad and Orkad associations overlap with radical feminist arguments. Because according to them women's labor is controlled by violence in the family where the patriarchal mentality is reproduced. Furthermore, 'male-state' does not protect the women by criminal penaties. However, the destruction of all male-dominated institutions as well as family, which presented as a solution by radical feminists, are not shared by the members. According to the members of the Eskad and Orkad associations, one of the most important obstacles to the participation of women in working life is 'housework that men do not share'. At this point, it can be said that the members of the association overlap with liberal feminism. Because, as in liberal feminism, members of the association say that in cases where women work, men should help with household chores. Socialist feminism advocates that existence of housekeeper does not change the role of women in this field. Eskad ve Orkad associations have also similar vıews. On the other hand, it is important to note that associations do not participate in the socialist feminist solution that based on socialization of home and maintenance works. It is seen that a small number of members from all associations expressed liberal feminist solutions such as state kindergarten and paid matenity leave. All of the women associations agree that the reasons for women's political participation are 'house affairs and husband pressure' and 'male-dominated politics'. The view of associations that patriarchal family ideology hinders women participation in public life coincides with the radical feminist movement. Even women who have been able to enter politics, forced to stay within this ideology. Likewise, the solution proposals of the associations in politics to ensure the numerical equality of women are also seen in liberal feminism. But associations do not consider this sufficient and emphasize the necessity of clearing politics from patriarchal mentality. Eskad and Orkad members drew attention to the importance of women in politics to leave the masculine language. Indeed, this idea is seen in radical feminism.
The View of Women's Associations Towards Woman Question in Ordu Province: Violence Against Women, Work-Life and Political Participation
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2018
Libra Kayıt No: 126635
Keywords: Sosyoloji; Dernekler; Feminist Kuram; Feminizm; Kadın Dernekleri; Kadın Sorunları; Kadınlar; Ordu; Siyasal Katılma; Sociology; İş Hayatı; Associations; Şiddet; Feminist Theory; Feminism; Women's Associations; Women Problems; Women; Ordu; Political Participation; Work Life; Violence; TEZ YÜK LİS Ö99o 2018.