Çocuk Displase Suprakondiler Humerus Kırıklarında Tedavi Sonuçları - Diri, Bülent (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2000)
Özet Suprakondiler humerus kırıkları, çocuk dirsek kırıkları içerisinde en fazla görülen kırıklardır. Ayrıca bu kırıklar birçok komplikasyonlara neden olabildikleri için iyi takip ve tedavi gerektirmektedirler. Displase suprakondiler humerus kırıklarının tedavisinde birçok tedavi yöntemi ileri sürülmesine rağmen, bu konuda bir görüş birliğine varılamamıştır. Kliniğimizde suprakondiler humerus kırıklarının tedavisinde; Kapalı redüksiyon + alçı, iskelet traksiyonu + alçı, açık redüksiyon + internal fıksasyon metodlarm kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; kullanılmakta olan bu üç tedavi yönteminin geç sonuçlarını araştırmak ve literatürle karşılaştırarak bir tedavi şeması hazırlamaktır. Bunun için yaşları ortalaması 7.8 (2-14) yaş olan, 57'si erkek, 25 'si kız, 82 displase suprakondiler humerus kırıklı hastadan, son klinik ve radyolojik incelemesi yapılan 53 hasta değerlendirmeye alındı. Kapalı redüksiyon + alçı ile tedavi edilenlerde sonuçlar, diğer tedavi metodlarma göre daha kötü olarak bulundu. İskelet traksiyonu ve açık redüksiyon yapılanların sonuçları arasında bir fark bulunamadı. Displase suprakondiler humerus kırıklarının tedavisinde kullanılan bu üç yöntem arasında, kapalı redüksiyon + alçı tedavisinin, en son tercih edilecek tedavi metodu olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Çocuk kırıkları, Humerus, Suprakondiler kırıklar. VII

Abstract Among elbow fractures in children, supracondylar fractures of the humerus are the most frequent. Furthermore, as they cause serious complications, they are very important fractures. Although a lot of treatment methods have been put forward in treatment of displacement supracondylar humerus fractures, an agreement hasn't been provided an this subject. In treatment of these fractures; closed reduction + cast, skeletal traction + cast, open reduction + internal fixation have been used in our clinic. The aims of this study are to investigate the late results of these three methods in use, and prepare a treatment scheme comparing them with the literature. For this reason, 53 of the patients of a group which contains 82 patients - in 7.8 (2-12) average age, 57 boy and 25 girl - who had displacement supracondylar humerus fractures were evaluated with last clinical and radiological examination. The results in the patients who were treated with closed reduction + cast found worse than other treatment methods. No difference was found between the results of the patients who were applied skeletal traction + cast and open reduction + internal fixation. Among these three methods used in treatment of displacement supracondylar humerus fractures, closed reduction + cast treatment was agreed as the least preferable method of treatment of all. Key Words: Children fractures, Humerus, Supracondylar fractures VIII
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2000
Libra Kayıt No: 35460
Keywords: Orthopedics and Traumatology; Ortopedi ve Travmatoloji; TEZ TIP D598ç 2000