Hiperkifozu Olan ve Normal Bireylerin Üst Ekstremitelerindeki Anatomik Farklılıklarının Karşılaştırılması - Akyaman, Muhammet (My University, 2025)
Bu çalışma, torakal hiperkifozun üst ekstremite kas kuvveti, eklem hareket açıklığı, kas kısalığı ve fonksiyonel kapasite üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, kifoz açısı 40° ve üzeri olan bireyler 'hiperkifozlu', 40° altı olan bireyler ise 'normal' grup olarak sınıflandırılmıştır. Toplam 103 katılımcı (55 kadın, 48 erkek) çalışmaya dâhil edilmiştir. Kifoz açısı manuel inklinometre ile değerlendirilmiş; üst ekstremite kas kuvveti Manuel Kas Testi (MMT), eklem hareket açıklığı gonyometre ve kas kısalıkları ise çeşitli özel testler ile ölçülmüştür. Fonksiyonel değerlendirme için Q-DASH anketi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, hiperkifozlu bireylerde skapulanın anterior tilt, protraksiyon ve iç rotasyon pozisyonunda bulunduğunu, omuz abduktörleri ve dış rotatörlerinde anlamlı kuvvet kayıpları olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, pektoralis minör ve latissimus dorsi gibi kaslarda anlamlı düzeyde kısalık tespit edilmiştir. QDASH skorları hiperkifozlu grupta anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, torakal hiperkifozun yalnızca bir postüral deformite değil, aynı zamanda üst ekstremite fonksiyonelliğini etkileyen önemli bir klinik problem olduğu görülmüştür. Rehabilitasyon programlarında postüral farkındalık, skapular stabilizasyon ve kas dengesizliklerinin düzeltilmesine yönelik müdahalelerin yer alması önerilmektedir.

This study was conducted to examine the effects of thoracic hyperkyphosis on upper extremity muscle strength, joint range of motion, muscle shortness, and functional capacity. Within the scope of the study, individuals with a kyphosis angle of 40° and above were classified as the 'hyperkyphotic' group, while those with an angle below 40° were classified as the 'normal' group. A total of 103 participants (55 females, 48 males) were included in the study. The kyphosis angle was evaluated using a manual inclinometer; upper extremity muscle strength was assessed with Manual Muscle Testing (MMT), joint range of motion with a goniometer, and muscle shortness through various special tests. The Q-DASH questionnaire was used for functional assessment. The findings revealed that in hyperkyphotic individuals, the scapula was positioned in anterior tilt, protraction, and internal rotation, and there were significant strength losses in shoulder abductors and external rotators. Additionally, significant muscle shortness was identified in muscles such as the pectoralis minor and latissimus dorsi. Q-DASH scores were found to be significantly higher in the hyperkyphotic group. In conclusion, thoracic hyperkyphosis is not only a postural deformity but also a significant clinical issue that affects upper extremity functionality. It is recommended that rehabilitation programs include interventions aimed at improving postural awareness, scapular stabilization, and correcting muscle imbalances
The Comparison of Anatomical Differences in the Upperextremities Between Individuals With Hyperkyphosis and Normal Individuals
Keywords: Anatomi; Anatomy