Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'na 1996-2005 Yılları Arasında Protez Gereksinimi ile Başvuran Hastaların Sınıflandırılması - Yenisey, Murat; Ergün, Göknil; Kökçü, Deniz; Sarıkaya, Işıl (My University, 2006)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalına 1996-2005 seneleri arasında başvuran hastalara uygulanan protetik diş tedavisi uygulamalarının sayısal olarak yıllara göre sınıflandırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 1996- 2005 tarihleri arasına ait Protetik Diş Tedavisi Kliniği protokol defterleri incelenmiş ve kayıtlı olan 12417 hasta öncelikle sabit, hareketli bölümlü ve total protez kullanıcıları olarak gruplara ayrılmışlardır. Cinsiyetlere göre en küçük ve en büyük yaş değerleri ve protezlerin alt, üst ve hem alt hem üst çeneye uygulanma oranları incelenmiştir. Veriler sayı ve % olarak incelenmiştir. Bulgular: Kadın ve erkek toplam 12417 hastanın %79.3'ü sabit, %13.4'ü hareketli bölümlü ve %7.3'ü total protez kullanıcılarıdır. Sabit protez kullanıcılarının %55.4'ü kadın, %44.6 sı erkek; hareketli bölümlü protez kullanıcılarının %49.4'ü kadın, %50.6'sı erkek; total protez kullanıcılarının %56.8'i kadın, %43.2'si erkektir. Sonuç: Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Sağlık Bakanlığı ve Türk Diş Hekimleri Birliği istatistikleri incelendiğinde üniversite kliniklerinde yürütülen sınırlı sayıdaki birkaç araştırma dışında, protez uygulamalarının toplumdaki dağılımı, total ve parsi-yel dişsizlik tipleri ile karşılaşma sıklığı, uygulanan protez tipleri, yaş ve cinsiyetle ilişkisi gibi konularda yapılan araştırma olmadığı görülmüştür. Bu araştırmada 1996-2005 yılları arasında fakültemize başvuran hastalara yapılan protez tiplerinin cinsiyete, yaşa ve çenelere göre dağılımları ortaya konmuştur.

Aim: The aim of this study is making a numerical classification of treatment types applied to the patients who registered to Ondokuzmayis University Faculty of Dentistry Department of Prosthodontics between 1996-2005. Material and Methods: Registration data of Department of Prosthodontics between 1996-2005, are evaluated and a total of 12417 patients are divided into groups such as; fixed denture wearers, removable partial denture wearers and total denture wearers. According to sex, minimum and maximum age values and ratio of application of prosthesis to mandibula, maxilla and both mandibula and maxilla. Data are evaluated as percentage and numbers. Results: Including totally 12417 patients who are men and women, %79.3 are fixed prosthesis wearers, %13.4 are removable partial denture wearers, and %7.3 are total prosthesis wearers. %55.4 of fixed partial denture wearers are women, %44.6 of them are men; and %56.8 of removable partial denture wearers are women, %43.2 of them are men. Conclusion: When data of State Statistics Institute, and statistics of Ministry of Health and Turkish Dental Association are evaluated it is seen that except of a few researches which are studied in university clinics, there are no researches evaluating the distribution of prosthesis, frequency of total and partial edentulism, types of prosthesis and their relation with age and sex in society. In this study distribution of types of prosthesis according to sex, age and jaws among the patients who registered to our faculty between 1996-2005 is reported.
Classification of prosthodontic treatment patients registered to Ondokuz Mayıs University Faculty pf Densitry Department of Prosthodontics between 1996-2005
Keywords: Diş Hekimliği