Hemşirelik Öğrencilerinin Siber Zorbalık, Siber Mağduriyet ve Empatik Eğilim İlişkisi - Ozdelıkara, Afıtap; Soylu, Burak Mert; Bolat, Melike; Fazlıoğlu, Özlem; Demirkan, Selda (My University, 2024)
Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin siber zorbalık, siber mağduriyet ve empatik eğilim üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirilen araştırma Şubat 2023- Mayıs 2023 tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümünde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 302 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler kartopu örneklem metodu ile dijital platform üzerinden toplanmıştır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı gönüllü kabul eden tüm öğrenciler örnekleme alınmıştır (geri dönüş oranı %70). Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan Sosyo-demografik veri Formu, üniversite öğrencileri için siber zorbalık ölçeği (Siber Zorbalık, Siber Mağduriyet) ve empatik eğilim ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 21 programında ortanca, yüzdelik hesaplamaları, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleri ve spearman korelasyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %80,8’i kadın, %28,5’i birinci sınıf öğrencisi olduğunu bildirmiştir. Öğrencilerin %38,4’ü günün 5-6 saatini internette geçirdiğini, %90,4’ü interneti en çok sosyal ağlar nedeniyle ile kullandığını, sosyal ağları ise %84,8 ile zaman geçirme, %55 sosyal ilişkileri sürdürme ve %53,6 ile araştırma/eğitim amacıyla kullandığını bildirmiştir. Öğrencilere sıklıkla kullandıkları sosyal ağlar sorulduğunda %94 ile Instagram, %93,7 ile WhatsApp ve %82,1 ile youtube’un en çok kullanılan sosyal ağlar olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin siber zorbalık yapma ortanca puanı 0 (min-max 0-33), siber mağduriyet ortanca puanı 0 (min-max 0-33) ve empatik eğilim ortanca puanı 66 (min-max 41-92) olarak belirlenmiştir. Siber zorbalık, siber mağduriyet ile empatik eğilim puanları arasında negatif yönde zayıf korelasyon belirlenmiştir (p<0,05). İnterneti oyun amacı ile kullanma ile siber zorbalık ve siber mağduriyet durumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir (p<0,05). Araştırma sonucunda hemşirelik öğrencilerinin siber zorbalık yapma, siber mağduriyet durumlarının düşük olduğu, empatik eğilimlerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Siber zorbalık, siber mağduriyet ile empatik eğilim arasında negatif yönde bir ilişki bulunurken, oyun oynama amacı ile interneti kullanmanın, siber zorbalık ve siber mağduriyet arasında pozitif ilişki belirlenmiştir.
Keywords: Hemşirelik; Psikoloji; Davranış Bilimleri