Yerel Yönetimlerin (Belediyelerin) Rekreatif Faaliyetlere Yaklaşım ve Uygulamaları Bakımından Değerlendirilmesi - Katırcıoğlu, Ayşegül (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1999)
n ÖZET YEREL YÖNETİMLERİN (BELEDİYELERİN) REKREATİF FAALİYETLERE YAKLAŞIM VE UYGULAMALARI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ayşegül KATHICIOĞLU, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Bu çalışmada Samsun ili büyük şehir ve buna bağlı Atakum, Canik, Gazi ve İlkadım ilçe belediyelerinin rekreatif faaliyetlere bakış açılarını, imkanlarını ve uygulamalarını ortaya koymak için belediye yöneticilerine ve halka anket uygulanmıştır. Anket formlarından elde edilen değerlerin frekans (f) ve yüzde (%) dağılım tabloları hazırlanıp bazı sorular arasında da %2 testi ile anlamlılık aranmıştır. Halk arasında yapılan anket sonuçlarına göre Canik belediye sınırlarında yaşayanların müzik; Atakum, Gazi ve İlkadım belediyeleri sınırlarında yaşayanların ise spor alanında öncelikli olarak belediyelerinden hizmet görmek istedikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca boş vakitlerini Canik belediyesi halkı el işleri ve sanat Gazi belediyesi ve İlkadım belediyesi halkı sinema ve tiyatro, Atakum belediyesi halkı ise aktif spor yaparak değerlendirmekten hoşlandıklarını belirtmişlerdir. Bununla birlikte rekreatif etkinliklere duyulan ihtiyaç ve belediyelerinden bu konudaki beklentileri ortaya çıkmıştır. Araştırmanın belediye yöneticilerine yapılan boyutunda ise yöneticilerin rekreatif etkinliklere sıcak baktıkları, halkın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştıkları ancak kendilerinin, kamulaştırma bedelleri, mekan bulamama ve gerekli finansmanı sağlayamama gibi konularda problemler yaşadıklarını belirtmişlerdir. Çeşitli kuruluşlarla işbirliği içersinde olunması gerekliliğini söyleyip, burada önceliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine vermişlerdir. Ayrıca belediye yöneticilerinin halktan beklentileri, mevcut tesislerin korunması, ilgi ve ihtiyaçlarının periyodik olarak sorumlulara bildirmeleri biçiminde yoğunlaşmıştır.

m ABSTARCT THE EVALUATION OF THE RECREATIONAL ACTIVITIES IN TERMS OF APPROACHEF AND APPLICATIOS OF THE LOCAL ADMTNIFTRATIONS (MUNICIPALITY) Ayşegül KATTRCIO?LU, Master Thesis University of Ondokuz Mayıs, Samsun In this study, a questionaire has been executed among local citizens and the municipality executives. The goal of the guestionarie is to present the perspective to, the means and the practice of the metropolitan municipality of Samsun and its districts Atakum, Canik, Gazi and İlkadım on recreational activities. The frequency (f) and percentage (%) distribution tables of the values obtained from the questionarie have been given, among some questions meaningfulness has been pursed by x2 test. According to the results of the surveys conducted in public, those inhabiting in the Canik Municipality area preferred services and facilities on the field of music, those inhabiting in the Atakum, Gazi and İlkadım Municipality areas preferred services and facilities on sporting activities. In addition to this, those living in Canik pointed out that they enjoyed handicrafts on their leisure, those in Gazi and İlkadım, that of movies and theatre, those in Atakum, that of sports. The need to recreational activities and expectations from the local municipalities have emerged out of this survey. The authorities in the above mentioned municipalities have pointed out that they are fully in favour of recreational activities and want to meet the needs of people, but they have had problems on financial means, premises and pieces of land. Claiming that cooperation with several institutions is needed, they have given the priority to the Directorate of Youth and Sports. The expectations of the Municipality Authorities from public is the preservation of the existing premises and informing their interests and needs to the authorities periodically.
The Evaluation of the Recreational Activities in Terms of Approaches and Applications of the Local Administrations (Municipality)
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1999
Libra Kayıt No: 36097
Keywords: Spor; Belediyeler; Rekreasyon; Sports; Yerel Yönetimler; Municipalities; Recreation; Local Administrations; TEZ YÜK LİS K19y 1999