Din Felsefesi Açısından Transhümanizm ve Beyin-Bilinç İlişkisi - Muratoğlu, Münevver (My University, 2025)
Bu çalışma, din felsefesi açısından transhümanizm ve benlik kavramlarının ilişkilendirilmesi ve değerlendirilmesi üzerine yapılan, literatüre katkı sağlaması umulan bir çalışma olma özelliğini taşımaktadır. Transhümanizmin insan doğası, kimlik ve benlik algısı üzerindeki derin etkileri, özellikle din felsefesi perspektifinden ele alınması uygun görülmektedir. Bu durumun en temel nedeni din felsefesinin güncel olan ile daima bir bağlantısının bulunmasından kaynaklanmaktadır. Din felsefesi açısından transhümanizmin kayda değer bir gelişme olarak ele alınması, insanın manevi, ahlaki ve yaratıcı potansiyelini geliştirme arayışıyla ilgilidir. Bu durum insanın evrendeki rolünü ve Tanrı ile olan ilişkisini yeniden düşünme ve değerlendirme fırsatı sunar. Bu bağlamda beyin-bilinç kavramları ile transhümanizme açıklık getirilmeye çalışılırken, ölümsüz kavramıyla ise bir yönüyle de olsa transhümanizmin amacı anlaşılmaktadır. Öz olarak bu çalışma, transhümanist düşüncenin teoloji ve felsefi yaklaşımlar üzerindeki etkilerini değerlendirerek, benlik kavramının nasıl yeniden tanımlanabileceğini ve bu yeni tanımın dini ve etik açıdan ne tür sonuçlar doğurabileceğini analiz etmektedir. Böylece, teknolojik ilerlemelerin insanın benlik algısı üzerindeki etkileri, din felsefesi bağlamında ele alınarak, alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

This study aims to contribute to the literature by examining and evaluating the relationship between transhumanism and the concept of self from the perspective of the philosophy of religion. The profound impact of transhumanism on human nature, identity, and the perception of self is deemed particularly suitable for analysis within this philosophical framework. This suitability stems primarily from the fact that the philosophy of religion maintains a continuous engagement with contemporary issues. From the standpoint of the philosophy of religion, considering transhumanism as a noteworthy development is closely tied to the pursuit of enhancing human spiritual, moral, and creative potential. Such an approach offers an opportunity to reconsider and reevaluate humanity's role in the universe and its relationship with God. In this context, while the concepts of brain and consciousness are used to shed light on transhumanism, the concept of immortality partially reveals its underlying objectives. In essence, this study analyzes how the concept of self may be redefined through an evaluation of the effects of transhumanist thought on theology and philosophical approaches, and explores the potential religious and ethical implications of such a redefinition. By addressing the impact of technological advancements on the perception of self within the framework of the philosophy of religion, this research is expected to make a meaningful contribution to the field.
Transhumanism and the Brain–Consciousness Relationship from the Perspective of the Philosophy of Religion
Keywords: Din; Felsefe; Religion; Philosophy