Öğrencilerin Bilişsel Etmenlerini Dikkate Alarak Okuma Geliştirme için Önerilen Okuma Etkinlikleri - Uğurlu, Sevil (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007)
Bu arastırmada, dokuzuncu sınıflarda okuma becerilerinin gelistirmesinde öğretmenin, öğrencilerin bilissel özelliklerini dikkate alarak bu doğrultuda öğretim etkinlikleri gerçeklestirdiğinde yapılan öğretimin ne kadar etkili olduğu arastırılmıstır. On haftalık öğretim etkinliği boyunca, on farklı okuma metni deney grubu (9/B) ile bilissel yöntem kullanılarak, kontrol grubuyla (9/F) ise geleneksel yöntemler kullanılarak çalısılmıstır. Öğrencilerin okuma becerisi seviyelerini ölçmek için arastırmanın basında arastırmacı tarafından literatür taraması yapılarak gelistirilen ?ngilizce Okuma Becerileri Testi her iki gruba ön-test ve son-test olarak uygulanmıstır. Grupların ön-test ve son test sonuçları Mann-Whitney U Test'i ile analiz edilmistir. Deney ve kontrol gruplarının ön-test sonuçları arastırmanın basında gruplar arasında belirgin bir farklılığın olmadığını göstermistir. Diğer taraftan, grupların son-test sonuçları karsılastırıldığında deney grubunun kontrol grubuna göre daha basarılı olduğu görülmektedir. Deney grubunun Okuma Becerileri Testi ön-test ve son-test sonuçlarını karsılastırmak için Wilcoxon ?saretli Sıralar Test'i kullanılmıstır. Çıkan sonuçlara göre, Havza Lisesi dokuzuncu sınıf öğrencilerinde bilissel eğilimler dikkate alınarak yapılan okuma becerisi öğretme etkinlikleri geleneksel yöntemle karsılastırıldığında daha etkili olduğu kanıtlanmıstır. Bu nedenle, öğretmenlerin okuma becerisini öğretirken öğrencilerin bilissel özelliklerine hitap etmeleri gerektiği düsünülmektedir.

In this study it is investigated how effective the teaching reading activities are when the teacher takes their cognitive factors into account and performs the activities according to their tendencies. During ten weeks of teaching performance, ten different reading texts have been studied using cognitive method in experimental group (9/B) while the same texts have been studied using traditional method in control group (9/F). In order to evaluate the students? reading skill level, an English Reading Comprehension Test has been applied as a pre-test and post-test to the both groups. The English Reading Comprehension Test was developed by the researcher surveying the literature. The pre-test and post-test results of the groups have been analyzed by Mann-Whitney U Test. According to the comparison of the pre-test results of the experimental and control groups, there is no significant difference between both groups at the beginning of the study. On the other hand, the comparison of the post-test scores shows that the experimental group is more successful than the control group. To compare the statistical result of pre-test and post-test results of the experimental group?s English Reading Comprehension Test, Wilcoxon Signed Rank Test was used. According to the results, it has been proved that taking the cognitive factors into account while teaching reading skill in ninth grades in Havza High School is more efficient than teaching reading skill using traditional method. Thus, it is thought that the language teachers need to address the students? cognitive tendencies while teaching reading skill.
Suggested Reading Activities for Developing Reading Considering Learners' Cognitive Factors
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2007
Libra Kayıt No: 14579
Keywords: Education and Training; Eğitim ve Öğretim; TEZ YÜK LİS U27s 2007