El Bileği Kemiklerinin Posteroanterior Radyografi Görüntüleri Üzerinden Morfometrik İncelenmesi - Andı, Zeynep Akça (My University, 2024)
Çalışmanın amacı 20-74 yaş arası bireylere ait posteroanterior radyografi görüntüleri üzerinden el bileği kemiklerinin bazı morfometrik ölçümlerini ve ölçümlerden elde edilen tanımlanmış el bileği ile ilgili oranların yaşa ve cinsiyete göre değişimini incelemek ve normal ortalama değerlerini belirlemektir. Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne başvuran 150' si erkek ve 150'si kadın olmak üzere toplam 300 bireyin bilateral posteroanterior el bileği radyografilerinin incelenmesi ile yapıldı. Radyografiler üzerinden Horos Medical Wiever (Version 3.3, USA) programı kullanılarak dijital ortamda el bileği kemiklerine ait uzunluk ve açı ölçümleri alındı. Ayrıca alınan ölçümlerden el bileği'ne ait oranlar hesaplandı. Bireyler 20-39, 40-59, 60 ve üzeri olmak üzere 3 yaş grubuna ayrıldı. Veriler yaşa ve cinsiyete göre analiz edildi. Elde edilen analiz sonuçlarına göre ulnar varyans dışındaki tüm uzunluk ölçümlerinin erkeklerde kadınlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p<0,001). Karpal açının erkeklerde kadınlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede büyük olduğu tespit edildi (p<0,001). Radyal inklinasyon açısı ve radyokarpal açı ölçüm değerlerinde ise cinsiyetler arası anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Radyokarpal açı ölçümünde yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p<0,05). Karpal açı ve radyal inklinasyon değerinde ise yaş grupları arasında anlamlı farklılık bulunamadı (p>0,05). Karpal yükseklik oranı, karpal radial oran ve karpal ulnar oran değerlerinde yaşa ve cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p<0,05). Alternatif karpal yükseklik oranı değerinde ise cinsiyete ve yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). El bileği patolojilerinin tanısında ve takibinde el bileği morfometrik ölçümlerinin sıklıkla kullanılması sebebiyle farklı populasyonlara özgü ve farklı yaş gruplarında normal referans veri tabanı oluşturulması gerekmektedir. Çalışmamızın bu konuda gelecekte yapılacak çalışmalara fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Anahtar Sözcükler: El bileği, Morfometri, Radyografi

The aim of this study is to investigate some morphometric measurements of the wrist bones and the variations in wrist-related ratios obtained from these measurements based on age and gender in individuals aged 20-74 years, and to determine the normal average values. The study was conducted by examining the bilateral posteroanterior wrist radiographs of 300 individuals (150 males and 150 females) who applied to Ondokuz Mayıs University Health Practice and Research Hospital. Using the Horos Medical Viewer (Version 3.3, USA) program, length and angle measurements of the wrist bones were taken digitally from the radiographs. Additionally, wrist ratios were calculated from these measurements. Individuals were divided into three age groups: 20-39, 40-59, and 60 and above. Data were analyzed based on age and gender. According to the analysis results, all length measurements, except for ulnar variance, were found to be significantly higher in males compared to females (p<0.001). The carpal angle was found to be significantly larger in males compared to females (p<0.001). No significant gender difference was found in the measurements of radial inclination angle and radiocarpal angle (p>0.05). There was a statistically significant difference between age groups in the radiocarpal angle measurement (p<0.05). However, no significant difference was found between age groups in the values of carpal angle and radial inclination (p>0.05). There were statistically significant differences in carpal height ratio, carpal radial ratio, and carpal ulnar ratio values according to age and gender (p<0.05). No significant difference was found in the alternative carpal height ratio value according to gender and age (p>0.05). Due to the frequent use of wrist morphometric measurements in the diagnosis and follow-up of wrist pathologies, it is necessary to establish a normal reference database specific to different populations and age groups. We believe that our study will contribute to future research in this subject. Keywords: Wrist, Morphometry, Radiography
Morphometric Examination of Wrist Bones on Posteroanterior Radiographic Images
Keywords: Anatomi; Anatomy