Ankara İlinde Faaliyet Gösteren Pet Kliniklerinde Cinsiyetin Teknik ve Ekonomik Performansa Etkileri - Şentürk, Berrin (My University, 2015)
Buçalışmada;veterinerpetklinisyenliğihizmetiverenkadınveerkekklinisyenlerinvermişolduklarıhizmetlerin niteliğiveeldeetmişolduklarıgelirlerdecinsiyetinetkisiaraştırılmıştır.2011yılındaAnkarailindehizmetveren13kadınve 27erkektoplam40petklinisyenindâhiledildiğiçalışmadaklinisyenlerinhizmetleriveeldeettiklerigelirler;alanuzmanlığı, teşhisyöntemikullanımı,aşıuygulamalarıveticarihizmetlerolarakdörtkategoriyeayrılarakanalizedilmiştir.Kadınve erkeklerineldeettiğitoplamgelirlerarasındacinsiyetbakımındananlamlıbirfarkbulunmuştur(P0.05).Yapılançalışmada kadınklinisyenlerinerkeklerden%16.4dahaazgelireldeettiğitespitedilmiştir.Kadınveerkekklinisyenlerarasında laboratuaranalizleri,ultarsonografi,endoskopikullanımındaistatistikîaçıdananlamlıbirfarkolmadığıtespitedilmiştir. Teşhisyöntemlerininklinisyenlertarafındankullanımyaygınlığında,kadınklinisyenlerin%100ününradyolojikyöntem kullandığıvecinsiyetaçısındanaradakifarkınistatistikîaçıdanönemliolduğutespitedilmiştir(P0.05).Çalışmasonuçları; petklinisyenliğindekadınveterinerhekimlerindahadezavantajlıolarakçalıştığını,bunundakadınınsosyo-ekonomik durumunuolumsuzyöndeetkileyeceğisöylenebilir.

Thisstudywasinvestigatedthequalityofpetcliniciansservicesandtheirincomebygender.Apublicsurveywas carriedoutintheprovinceofAnkarain2011andsurveydataabout13womanand27malecliniciansweretakeninto consideration.Servicesforcliniciansandtheirincome;domainexpertise,theuseofdiagnosticmethods,vaccine administrationandbusinessservicesweredividedintofourcategoriesfortheanalyses.Forthetotalincomeofmenand womenwasfoundnotsignificantlydifferentbetweenthegroups(P<0.05).Inthestudy,womencliniciansearned16.4% lesserthanthatofmen.Also,therewerenostatisticallydifferencebetweenwomanandmaleclinicianswithrespecttothe usageoflaboratoryanalyses,ultrasonographyandendoscopymethods.Therateofthewomancliniciansusingthe radiologicalmethodswas100%andthisratewasstatisticallydifferent(P<0.05)fromthatofmen,asanimportantoutcome ofthisstudy.Accordingtotheresults,itmaybestatedthat;therewasanunbalanced(moredisadvantageous)situation thatexistsforwomen(againstmen)clinicansworkinginpetclinicsand,asaconsequence,itiscertainlyanunfavourable factoragainsttheeconomicalstatusofwomen.
Effects ofgender on technicaland economical performanceof pet clinics in
Keywords: Veterinerlik