Tiroid Papiller Mikrokarsinom Tanısı Alan Hastalarda Boyun Metastazlarının Risk Faktörlerinin Analizi - Tırman, Barış (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2016)
Bölümümüzde yaptığımız bu çalışmada Ocak 2012 ile Aralık 2014 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilimdalı'nda Tiroid papiller mikrokarsinom tanısı almış hastalardaki boyun metastazlarının analizi yapılmıştır. Toplam 558 hasta dosyası incelenmiştir. Kliniğimize başvuran tiroid papiller mikrokarsinom tanısı almış 123 hastanın laboratuvar ve cerrahi verileri toplanmıştır. Hastaların cinsiyetleri, yaşları, anti-tiroid peroksidaz (Anti-TPO) ve anti-tiroglobulin (Anti-Tg) antikor, Tiroid stimulan hormon (TSH), Tiroid stimulan hormon supresyonda iken tiroglobulin (TSH supresyonda iken Tg) değerleri, tümör boyutu, ekstratiroidal tutulumun varlığı, kapsüler invazyon olup olmadığı, santral lenf nodu metastazı varlığı, vasküler invazyon olup olmadığı, multifokalite, bilateral tutulumu, preop nodülün büyüklüğü, hastalık süresi, radyoaktif iyot alanlar, lateral boyun metastazı, tüm boyun metastazları, uzak metastaz ve histopatolojik tipi araştırılmıştır. Vakaların, 19'u erkek, 104'ü kadındır. K/E oranı 5,49'dur. Ortalama yaşı 48,60 dır (range, 17-76; SD, 12,05). Tüm boyun metastazı hastaların %11,4'de olup, %88,6 sında tespit edilmemiştir. Anti-TPO antikor ortalama değeri 21,26 IU/mL dir (range, 5-371,50; SD, 40,53). Hastaların Anti-Tg ortalama değeri 30,13 IU/mL dir (range, 9,73-49,76; SD, 49,76). TSH degerinin ortalaması 11,00 mIU/mL dir (range, 0,01-100; SD, 27,21). TSH supresyonda iken Tg değerinin ortalaması 8,56 ng/mL dir (range, 0,04-265,70; SD, 40,52). Preop nodülün büyüklüğü ortalama olarak 12,74 mm olarak bulunmuştur (range, 1-90; SD, 14,87). Hastaların hastalık süresi değerlendirildiğinde, ortalama değer 35,16 ay dir (range, 9-264; SD, 30,36). Tüm boyun metastazı olanların ortalama yaş degeri 50,21 yaş (range, 35-72; SD, 11,90). Olmayanların ortalama yaş degeri 48,40 yaş dir (range, 17-76;SD, 12,11). Cinsiyet ve tüm boyun metastazı karşılaştırılması sonucu arada anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,69). Tüm boyun metastazı ve tümör boyutu karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmamıştır (z=-0,665, p=0,619). Anti-TPO değeri tüm boyun metastazı ile karşılaştırıldığında tüm boyun metastazı olmayanlarda daha yüksek olduğu tespit edildi (z=-2,53, p=0,011). Anti-Tg değeri tüm boyun metastazı ile karşılaştırıldığında arada anlamlı bir fark saptanmadı (z=-0,008, p=0,993). TSH değeri tüm boyun metastazı ile karşılaştırıldığında arada anlamlı bir fark saptanmadı (z=-1,001, p=0,317). TSH supresyonda iken Tg değeri tüm boyun metastazı ile karşılaştırıldığında arada anlamlı bir fark saptanmadı (z=-1,392, p=0,164). Kapsüler invazyon varlığı hasta yaşından bağımsızdır (z=-0,804, p=0,421). Cinsiyet, kapsüler invazyon arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,462). Kapsüler invazyon varlığının tümör boyutunu etkilemediği görülmüştür (z=-1,880, p=0,060). Kapsüler invazyon varlığı ile lateral boyun metastazı varlığı arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,637). Kapsüler invazyon varlığı ile tüm boyun metastazı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,002). Kapsüler invazyon varlığı ile ekstratiroidal yayılım arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,128). Kapsüler invazyon olan hastalardaki santral lenf nodu metastazı oranının farklı olmadığı saptanmıştır (p=1). Santral lenf nodu metastazı varlığının tümör boyutunu etkilemediği bulunmuştur (z=-0,782, p=0,434). Santral lenf nodu metastazı varlığının yaş ile ilişkisi olmadığı görülmüştür (z=-0,705, p=0,481). Hastaların cinsiyet ve santral lenf nodu metastazı varlığına bakıldığında, her iki grupta kadın sayısı fazla bulunmuştur. Fark saptanmamıştır (p=0,299). Kapsüler invazyon varlığı ile anti- TPO arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,896). Aynı şekilde kapsüler invazyon ve Anti- Tg değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,356). TSH değeri ve kapsüler invazyon varlığı arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (z=-0,776, p=0,438). TSH supresyonda iken Tg ve kapsüler invazyon arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (z=-2,379, p=0,017). Hasta yaşı ve lateral boyun metastazı karşılaştırıldığında arada anlamlı bir fark saptanmadı (z=-1,053, p=0,292). Cinsiyet ile lateral boyun metastazı arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=1). Tümör boyutu ve lateral boyun metastazı karşılaştırlmasında anlamlı bir fark saptanmadı (z=-0,455, p=0,649). Lateral boyun metastazı varlığı ile Anti-TPO arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,012). Lateral boyun metastazı ve anti-Tg değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,745). TSH değeri ve lateral boyun metastazı varlığı varlığı arasında anlamlı bir fark saptanmadı (z=-1,808, p=0,071). TSH supresyonda iken Tg değeri ve lateral boyun metastazı varlığı arasında anlamlı bir fark saptanmadı (z=-3,022, p=0,003). Yapılan lojistik regresyon analizinde cinsiyet, yaş, anti-TPO, TSH, TSH supresyonda iken Tg ve bunlara ek olarak RAI degişkenlerinin tüm boyun metastazı için bir risk teşkil etmediği tespit edildi. Sonuç olarak Anti-TPO değeri tüm boyun metastazı ile karşılaştırıldığında tüm boyun metastazı olmayanlarda daha yüksek olduğu tespit edildi. Kapsüler invazyon varlığı ile tüm boyun metastazı arasında anlamlı bir fark bulundu. TSH supresyonda iken Tg ve kapsüler invazyon arasında anlamlı bir fark bulundu, Lateral boyun metastazı varlığı ile Anti-TPO arasında anlmalı bir fark saptandı. Tiroid Papiller Mikrokarsinomlarda metastazların az sayıda görülmesi nedeniyle daha geniş vaka serilerinde çalışmaların yapılmasının daha uygun sonuçlar vereceği düşünülmektedir.

İn our study, on January 2012 and December 2014, at Department of General Surgery Ondokuz Mayıs University, we aimed to investigate the analysis of risk factors of neck nodal metastases thyroid papillary microcarcinom patients. Totaly, 558 patient files examined. In our hospital 123 patient diagnosed with thyroid papillary microcarcinoma. The patient's laboratory and surgical data have been collected. Patients gender, age, anti-thyroid peroxidase (Anti-TPO) and anti-thyroglobulin (Anti-Tg) antibody, Thyroid stimulating hormone (TSH), TSH suppressed Thyroglobuline values , the size of the tumor, the presence of capsular invasion, extrathyroidal extension, Central lymph node metastasis, vascular invasion, multifocality, bilaterality involvement, preop node size, disease duration, radioactive iodine therapy, lateral neck nodal metastasis and histopathological type is investigated. In the majority of cases, 19 male, 104 women. F/M ratio 5.49. The average age is 48.6098 years (range, 17-76; SD, 12,05). 11.4% of it was total neck lymph node metastasis, %88,6 of the patients do not have total neck nodal metastasis. Anti -TPO antibodies mean value 21.26 IU/mL (range, 5-371,50; SD, 40,53). The patients average value is 30.13 IU/mL of anti tiroglobulin (range, 9,73-49,76; SD, 49,76). TSH, the mean value is 11.00 mIU/mL (range, 0,01-100; SD, 27,21). In supressed TSH, Thyroglobulin value is the average of the 8.56 ng/mL (range, 0,04-265,70; SD, 40,52). The average size of thyroid nodule is found as 12.74 mm as preop (range, 1-90; SD, 14,87). Disease duration of patients was evaluated, the average value is 35.16 month (range, 9-264; SD, 30,36). The average age of total neck node metatstasis value 50.21 year (range, 35-72; SD, 11,90), the average age of patients that don't have total neck nodal metastasis value is 48.40 years (range, 17-76;SD, 12,11). In the meantime, there is no significant difference between gender and total neck lymph node metastasis (p=0,69). There is no significant difference between total neck lymph node metastasis and size of the tumor (z=-0,665, p=0,619). Anti-TPO value with total lymph node metastasis were found to be higher in the group of patients that dont have total neck lymph node metastasis (z=-2,53, p=0,011). In the meantime compared Anti-Tg value with total lymph node metastasis, there was no significant difference (z=-0,008, p=0,993). TSH value with total lymph node metastasis was no significant difference in comparison (z=-1,001, p=0,317). TSH suppressed thyroglobulin with total lymph node metastasis was no significant difference (z=-1,392, p=0,164). Capsular invasion was independent of the age of patient's (z=-0,804, p=0,421). No significant difference was found between gender and capsular invasion (p=0,462). Does not affect the size of the tumor, the presence of capsular invasion. Capsular invasion with the presence of lateral neck metastases, there is no significant differences between those (p=0,637). The presence of significant differences have been found between capsular invasion with total neck lymph node metastasis (p=0,002). There was no presence of significant differences between capsular invasion with extrathyroidal extension (p=0,128). The presence of central lymph node metastasis was not affect the size of the tumor (z=-0,782, p=0,434). The presence of central lymph node metastasis was not relation age (z=-0,705, p=0,481). The presence of lateral lymph node metastasis of patients with gender, more than the number of women in both groups were found (p=0,299). Capsular invasion with Anti-TPO, there was no significant difference (p=0,896). In the same way as capsular invasion and Anti-Tg was found a meaningful comparison between values (p=0,356). There was no difference, TSH value with presence of capsular invasion (z=-0,776, p=0,438). TSH suppressed thyroglobulin with capsular invasion, no significant differences were found (z=-2,379, p=0,017). We compared patient age and lateral neck lymph node metastasis there was no significant difference (z=-1,053, p=0,292). There was no significant difference between sex with lateral neck lymph node metastasis (p=1). The size of the tumor with lateral neck lymph node metastasis was no significant difference in comparison (z=-0,455, p=0,649). The presence of lateral neck metastasis with Anti-TPO identified significant differences between (p=0,012). Lateral neck lymph node metastasis and anti-Tg is not detected significant differences between values (p=0,745). There was no significant difference between TSH value with presence of metastasis to the lateral neck lymph node (z=-1,808, p=0,071). There was significant difference between TSH supressed Tg value with lateral neck lymph node metastasis (z=-3,022, p=0,003). Logistic regression analysis of gender, age, made Anti-TPO, TSH, TSH suppressed Tg and in addition RAI therapy are not risk factores for the total neck lymph node metastasis. İn conlusion There is significant difference between The presence of lateral neck metastasis with Anti-TPO values. The Anti-TPO values is hıgher in noninvasive thyroid papillary microcarcinom patients. The presence of significant differences have been found between capsular invasion and total lymph node metastasis. There is significant difference between capsular invasion and TSH suppressed Tg values. Between Anti-TPO and lateral neck lymph nodal metastasis, significant difference has been identified. Because of the small number of cases about Thyroid papillary microcarcinom patients, it is thought that working in a wider series of cases will give more appropriate results.
Analysis of Risk Factors of Neck Nodal Metastases in Papillary Thyroid Microcarcinoma Patients
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016
Libra Kayıt No: 93211
Keywords: Genel Cerrahi; Karsinoma; Lenf Nod Eksizyonu; Lenf Nodları; Neoplazm Metastazları; Neoplazmlar; Tiroglobülin; Tiroid Hormonları; Tiroid Neoplazmları; General Surgery; Carcinoma; Lymph Nodes-Excision; Lymph Nodes; Neoplasm Metastasis; Neoplasms; Thyroglobulin; Thyroid Hormones; Thyroid Neoplasms; TEZ TIP T842t 2016