Doğuştan Kalça Çıkığının Medial Girişimle Açık Redüksiyonu ve Tedavi Sonuçları - Sığırcı, Aykut (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2003)
ÖZET Doğuştan kalça çıkığı, Türk toplumunda en sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Doğuştan kalça çıkığı tedavi ve prognozunda erken tanı ve tedavinin çok önemli bir yeri vardır. Doğuştan kalça çıkığının yirmidört aydan önce uygulanan tedavi metodları üzerinde tam bir görüş birliğine varılamamıştır. Bu çalışmanın amacı; medial yaklaşımla açık redüksiyon uygulanan hastaların kalçalarını klinik ve radyolojik olarak inceleyip sonuçlarımızı literatürle karşılaştırmak ve daha sonraki çalışmalarımıza ışık tutmaktır. Bu amaçla, 1980 - 2002 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabil im Dalı'nda medial girişim ile açık redüksiyon uygulanan yirmisekiz hastanın kırk kalçası değerlendirildi. Hastalarımızın operasyon yaşları 6 ay ile 20 ay arasında değişmektedir. Çok iyi ve iyi sonuç oranımız en son kontrollerde yapılan radyolojik değerlendirmede %75, klinik değerlendirmede ise %100 olarak bulundu. Öpere edilen kalçalarda %17.5 oranında avasküler nekroz görüldü. Bu sonuçlarımız, literatürle karşılaştırıldığında başarılı bulundu. Medial girişimin, doğuştan kalça çıkığı tedavisinde 6 ay ile 20 aylık olan hastalarda, güvenle kullanılabilecek bir yöntem olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Doğuştan kalça çıkığı, medial girişim VI
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2003
Libra Kayıt No: 42295
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology; TEZ TIP S576d 2003