Ankara İli Gölbaşı İlçesinde M 9 Anacı Üzerine Aşılı Golden Delicious, Mondial Gala ve Fuji Elma Çeşitlerinin Yıllık Gelişimi, Meyve Verim ve Kalitesi Üzerine Araştırmalar - Şen, Fatma Ayşe (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)
Bu tez çalışması 2007 yılında Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bir üreticiye ait 2 yaşında bir elma bahçesinde yapılmıştır. Golden Delicious, Mondial Gala ve Fuji elma çeşidine ait M 9 anacı üzerine aşılanmış, 12'şer adet 3 X 1,5 m aralıklarla dikilmiş ağaçlar kullanılmıştır. Elma ağaçlarını büyüme şekilleri ile verimlilik ve bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir.Deneme çeşitlerine ait ağaçlar Adam ve ark.'na (2002) göre, M. Gala çeşidi (merkezden uzaklaşan-centrifugal) C büyüme grubu içerisinde C , G. Delicious çeşidi C ve L (merkezi lider- central leader) büyüme grubu içerisinde C ve D, Fuji çeşidi C büyüme grubu içerisinde A büyüme şekli ortaya koymuştur. Lauri ve Lespinnasse (1993) elma ağaçlarının dallanma şeklini 4 gruba ayırmıştır. Buna göre, deneme çeşitlerimizden M. Gala ve G. Delicious ağaçlarının ana dallarının büyüme şekli III. Tip, Fuji ağaçlarının ana dallarının büyüme şekli IV. Tip olarak tanımlanmıştır.Deneme ağaçlarında 2 yıllık dallar üzerinde belirlenen spur dal miktarı en fazla M. Gala'da (21,4 adet/100 cm), meyve gözü sayısı en az G. Delicious'da (4,8 adet/100 cm) olduğu belirlenmiştir. Tam çiçeklenme en erken M. Gala ve G. Delicious'da (2 Mayıs), en geç Fuji'de (6 Mayıs'da) gözlenmiştir. Çeşitler arasında gövde kesit alanına düşen verim M. Gala ve Fuji'de birbirine yakın değerler göstermiş (sırasıyla 1,3 ve 1,2 kg/cm2), G. Delicious'da ise 0.6 kg/cm2 ile daha düşük düzeyde kalmıştır. En iri meyveler Fuji (164,29 g) çeşidinden, en küçük meyveler ise G. Delicious'dan (87,36 g) hasat edilmiştir.

This thesis work was carried out in a private two years old apple orchard belonging to grower located in Gölbaşı district of Ankara in 2007. Trees from Golden Delicious, Mondial Gala and Fuji cultivars budded on M 9 rootstock, each having 12 individuals places 3X1.5 m. were used. The growth habits and various phonological and pomological characteristics were observed.According to Adam et al. (2002), the trees observed were showed the growth types as M. Gala cultivar C in the C growth group (centrifugal), G. Delicious cultivar C in C and L growth group (central leader) and Fuji cultivar A in the C growth group (centrifugal). Lauri and Lespinnasse (1993) classified the branching in apple trees into groups. According to this classification, the trees belonging to M. Gala and G. Delicious cultivars showed Type III branching habit; but the trees from Fuji cultivar showed Type IV branching habit.On two year old branches of the trees observed, the highest number of spur shoots were obtained in M. Gala cultivar (21,4 piece/100 cm); the least number of fruit buds were found to be in G. Delicious (4,8 piece/100 cm). The earliest full blossom was observed in the cultivars M. Gala and G. Delicious (May 2nd); but the latest full blossom was in the cultivar Fuji (May 6th). Among the cultivars, M. Gala and Fuji had a similar yield per trunk-cross-section area (1.3 and 1.2 kg.cm2 respectively); in this respect, G. Delicious with a 0.6 1.2 kg.cm2 yield per trunk-cross-section area had the lowest level. The biggest fruits were obtained in the cultivar Fuji (164.29 g) trees; the smallest fruits were harvested from the cultivar G. Delicious (87.36 g).
The Investigations Seasonal Growth, Yield and Fruit Quality of Golden Delicious, Mondial Gala and Fuji Cultivars Budded on M 9 Rootstock in Gölbaşi District of Ankara
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2008
Libra Kayıt No: 65180
Keywords: Ziraat; Elma; Meyve Kalitesi; Agriculture; Verim; Apple; Fruit Quality; Yield; TEZ YÜK LİS Ş474a 2008