Ratlarda Gecikmiş Testis Torsiyon Modelinde Subkapsüler Orşiyektomi Sonrası Protez Olarak Bone-Wax İmplantasyonunun Sonuçları - Bolat, Mustafa Suat; Buyukalpelli, Recep; Karagöz, Filiz (My University, 2019)
AMAÇ: Gecikmiş testis torsiyonu olgularında klasik orşiyektomi, erkeklerdeciddi psikososyal sorunlara neden olmaktadır. Orşiyektomili erkeklerde psikolojiktravmanın etkisini en aza indirmek için kullanılan testis protezlerinin tedavimaliyeti hala yüksektir. Bu protezler ameliyathanelerde stoklanamadığındanve orşiyektomi sırasında aynı seansta implantasyonu mümkün olmadığından,yerleştirilmesi ayrı bir seansta ek müdahale gerektirir. Bu deneysel gecikmiş testistorsiyonu yapılmış rat modelinde, subkapsüler orşiyektomi sırasında ulaşılmasıoldukça kolay olan, testise benzer ovoid şekil verilmiş olan bone-wax parafinintestis protezi olarak kullanılabilirliğini araştırdık.GEREÇ ve YÖNTEM: Erişkin erkek ratlar her biri 15 rat içeren iki grubarandomize edildi. Grup 1 ratların sağ testislerine 360 ° deneysel torsiyon uygulandıve bu ratlar 1a, 1b ve 1 c alt gruplarına randomize edilerek bunların torsiyone sağtestisleri sırasıyla 12, 24 ve 48 saat sonra cerrahi olarak detorsiyone edildi. Benzerşekilde Grup 2 ratların sağ testislerine 720 ° deneysel torsiyon uygulandı ve buratlar 2a, 2b ve 2 c alt gruplarına randomize edilerek bunların da torsiyone sağtestislerine sırasıyla 12, 24 ve 48 saat sonra cerrahi detorsiyon uygulandı. Her ikigruptaki ratların cerrahi detorsiyon yapılan nekrotik sağ testislerine subkapsülerorşiyektomi yapıldı ve tunika albuginea içerisine ovoid şekil verilmiş bone-waxprotezi yerleştirildi. Otuz gün sonra tüm ratlara bilateral orşiyektomi yapıldı veörnekler fiziksel ve histopatolojik olarak incelendi.BULGULAR: Ratlarda torsiyon süresi ve derecesine bakılmaksızın bonewax kullanılan sağ testislerinin tunika albuginealarında minimal kalınlaşma,histiyositik reaksiyon ve yer yer yabancı cisim granulasyon dokusu gözlendi.Gecikmiş testis torsiyonunda testis parankiminde nekroz gözlense de tunikaalbugineanın minimal etkilendiği, kullanılan bu materyale karşı ciddi bir yabancıcisim reaksiyonu gelişmediği, bone-wax protez materyalinin tunika albugineaiçinde çok iyi uyum sağlayarak testisi kozmetik olarak iyi taklit ettiği görüldü.SONUÇ: Bu deneysel çalışmada, gecikmiş testis torsiyonu modelinde, klasikorşiyektomiye alternatif olarak, subkapsüler orşiyektomi sonrası testis proteziamacıyla bone-wax parafin implantasyonu uygulamasının sonuçları cesaret vericibulunmuştur.
Keywords: Biyoloji; Patoloji; Androloji; Hücre Biyolojisi