Sigara İçen ve İçmeyen Kişilerde Plazma Viskozitesi Değerlerinin İncelenmesi - Yılmaz, Yasemin Arı (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2012)
AMAÇ: Fibrinojen, immünglobulinler, lipoproteinler gibi makromoleküller tarafından tayin edilen plazma viskozitesi, kan akımının en önemli belirleyicisidir. Viskozite arttıkça akışkanlık azalır. Çalışmalarda sigara içenlerde plazma viskozitesi, fibrinojen ve hematokrit artışı ile koagülasyona yatkınlık oluştuğu gösterilmiştir. Ancak sağlıklı kişilerde yapılmış çalışma sayısı azdır. Bu nedenle, çalışmamızda sağlıklı kişilerde sigaranın plazma viskozitesi üzerine etkisini incelemeyi amaçladık.GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Haziran 2010 - Haziran 2011 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran ve aktif akut yada kronik hastalık saptanmayan 60 kişi alınarak kesitsel olarak incelendi. Öyküleri alınan, fizik muayene, laboratuar incelemeleri, akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testleri yapılan hastalar sigara kullanım özelliklerine göre sigara içen, içmeyen ve sigarayı bırakmış olarak gruplandırıldı. Hastalardan oturur pozisyondayken ante-kübital venden alınan 4 cc venöz kan santrifüj edildikten sonra elde edilen plazma Brookfield LVDV II viskometre cihazına konularak 37 oC'de incelendi. 20, 50 ve 100 RPM'de üç viskozite değeri hesaplandı. Bu değerler toplanıp üçe bölünerek ortalama viskozite değeri olarak kayıt edildi.BULGULAR: Hastaların ortalama plazma viskozitesi 1,31±0,25 cP idi. Plazma viskozitesi açısından gruplar arası farklılık saptanmadı (Sigara içen grupta 1,29±0,26 cP; Sigarayı bırakmış grupta 1,33±0,25 cP; Hiç sigara içmemiş grupta ise 1,31±0,24 cP). Korelasyon analizinde de plazma viskozitesi ile sigara paket-yıl düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Çalışmamızda plazma viskozitesini etkileyen tek parametrenin fibrinojen düzeyi olduğu gözlendi. Ayrıca fibrinojen düzeyinin yaş, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) artışı ile arttığı saptandı. Sigara paket-yıl sayısı arttıkça kan total protein, albümin ve HDL düzeylerinde azalma, total kolesterol ve trigliserid düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı artma gözlendi (p<0,05).SONUÇ: Çalışmamızda sigara içenlerde plazma viskozite değeri hiç sigara kullanmayan gruba göre yüksek değildi. Sigaranın plazma viskozitesi üzerine etkisini net olarak değerlendirmek için daha çok sayıda sağlıklı kişiyi içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: Plazma viskozitesi, fibrinojen, sigara

OBJECTIVE: Plasma viscosity designated by macromolecules like fibrinogen, immunglobulins and lipoproteins is the most important marker of blood flow. Fluidity of the blood decreases in any condition that causes high levels of plasma viscosity . In the previous studies it was shown that increased plasma viscosity, fibrinogen and hematocrit levels predispose to coagulation in smokers. But there are only a few studies performed in healthy population about this subject. In this study we aimed to investigate the effects of smoking on plasma viscosity in healthy people.MATERIALS AND METHODS: Sixty volunteers without any acute or important disease who presented to Department of the Chest Diseases in Ondokuz Mayis University, were enrolled to this prospective and cross-sectional investigation between June 2010 - June 2011. After taking medical history of cases, physical examination, laboratory tests, chest radiography, and pulmonary function tests were analyzed in all participants. Patients are classified into three subgroups as smokers, non-smokers, and ex-smokers according to medical history. After 4 cc venous blood sample was taken from antecubital vein in all patients on sitting position, separation of plasma by centrifugation accomplished. Three different viscosity values were measured in 20, 50, 100 RPM (shear rate) by Brookfield LVDV II viscometer on 37 oC. The mean viscosity rate was calculated by dividing the sum of the three values to three.RESULTS: We did not find any statistical difference among the groups in the view of plasma viscosity. Plasma viscosity values in the smokers, ex-smokers and non-smokers were found to be as follows: 1,29±0,26 cP, 1,33±0,25 cP, 1,31±0,24 cP respectively, and the mean plasma viscosity value was 1,31±0,25 cP. According to findings of the present study, there was no relationship between the plasma viscosity levels and the degree of smoking behaviour (pack per year) in correlation analyzes and fibrinogen level was the single parameter affecting the plasma viscosity. Fibrinogen levels were also found to be associated with the age, weight and body mass index of the patients. It was found a positive association between increased smoking degrees (pack per year) and levels of total protein and albumin in blood but negative interaction with the levels of total cholesterol, total trigliserid and HDL blood levels. Those findings were statistically significant (p<0,05).CONCLUSION: It was concluded that the plasma viscosity level in the smokers was not higher than in non-smoker control group in our study. Further studies including numerous healthy subjects are needed to be performed to determine the effects of smoking on plasma viscosity.Key Words: Plasma viscosity, fibrinogen, smoking
Investigation of Plasma Viscosity Values of Smoker and Nonsmoker Persons
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2012
Libra Kayıt No: 73360
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Fibrinojen; Plazma; Chest Diseases; Sigara İçme; Fibrinogen; Viskozite; Plasma; Smoking; Viscosity; TEZ TIP Y52s 2012