İngilizce Öğretmenlerinin E-Öğrenme Kabulünü Etkileyen Faktörler - Özer, Elif Duygu (My University, 2021)
Bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin e-öğrenme kabulünü etkileyen faktörleri araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, hem nicel hem nitel verilerden yararlanmak için karma araştırma deseni kullanılmıştır. Nicel veriler, Teknoloji Kabul ve Kullanım Birleştirilmiş Modeli baz alınarak hazırlanan anketin 167 gönüllü İngilizce öğretmenine uygulanması ile toplanmıştır. Daha sonra, 6 gönüllü katılımcıyla yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılarak nitel veriler toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistikler, nitel veriler ise sabit karşılaştırmalı analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar İngilizce öğretmenlerinin e-öğrenme kullanımını davranışsal niyetinin performans beklentisi ve e-öğrenmeye karşı tutumlarla anlamlı şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu iki faktörün, diğer faktörlerin aksine, öğretmenlerin e-öğrenme kullanımı davranışsal niyetinin anlamlı yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Ayrıca, sosyal etki faktörünün e-öğrenme kullanımı davranışsal niyetine etkisinin anlamlı bir şekilde düşük olduğu gerçeği de bu çalışmanın önemli bulgularından olmuştur. Aynı zamanda, betimsel istatistiklerin analizi İngilizce öğretmenlerinin demografik gerçekliklerinin e-öğrenme kullanımını etkileyen faktörlerle ilişkisini de göstermiştir. Örneğin, kadın İngilizce öğretmenlerinin performans beklentisi ve e-öğrenme kullanımı davranışsal niyetleri erkek öğretmenlerinkinden yüksek çıkmıştır. Benzer şekilde, kadın İngilizce öğretmenlerinin e-öğrenme kullanımına karşı tutumlarının daha pozitif olduğu rapor edilmiştir. Öğretmenlerin tecrübe ve okul türü değişkenlerinin ise e-öğrenme davranışsal niyetini açıklayıcı olmadığı görülmüştür. Son olarak, nitel verilerin analiz sonuçları nicel verilerin analiz sonuçlarını destekleyen doğrultuda çıkmıştır.

The current study explored the factors affecting EFL teachers' e-learning acceptance. A mixed methods research design was used to collect quantitative and qualitative data respectively. In the qualitative phase of the study, an adapted questionnaire based on the Unified Theory of Use and Acceptance of Technology model was applied to 167 volunteer EFL teachers to collect data. Then, semi-structured interviews were conducted with 6 volunteer EFL teachers to collect the qualitative data. Qualitative data were analyzed through descriptive statistics and quantitative data were analyzed through constant comparative analysis method. Results of the quantitative data analyses indicated that EFL teachers' behavioral intention to use e-learning is significantly related with their performance expectancy and attitudes; and these two factors are also meaningful predictors of EFL teachers' behavioral intention to use e-learning while other factors constructed in the model (effort expectancy, social influence, and facilitating conditions) are not meaningful predictors of their behavioral intention to use e-learning. Also, the fact that social influence has the lowest relation to their behavioral intention to use e-learning was another important finding of the study. Moreover, analyses of descriptive statistics showed the relationships between demographics of EFL teachers and the factors affecting their behavioral intention to use e-learning. The results demonstrated that female EFL teachers' performance expectancy and behavioral intention to use e-learning are higher than male ones. They also reported to have more positive attitudes towards using e-learning. Other variables, which are years of experience and type of school, did not show any significant difference in explaining their behavioral intention to use e-learning. Lastly, the results of the qualitative data analyses supported the findings of the quantitative data analyses which suggested that performance expectancy and attitudes are the best predictors of behavioral intention to use e-learning.
Factors Affecting EFL Teachers' E-Learning Acceptance
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Branş Öğretmenleri; Davranışsal Niyet; Elektronik Öğrenme; Teknoloji Kabul ve Kullanım Modeli; Öğretmenler; İngilizce; İngilizce Dersi; Education and Training; Branch Teachers; Behavioral Intention; Electronic Learning; Acceptance and Use of Technology Model; Teachers; English; English Lessons