Kadınların Sosyal Medyadaki Gösteriş Tüketimi Davranışları ile Öz Güvenleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Kaya, Seçil (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, kadınların sosyal medyadaki gösteriş tüketimi davranışları ile öz güven düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca, kadınların sosyal medyadaki gösteriş tüketimi eğilimleri ve öz güven düzeylerinin demografik özelliklere göre nasıl değiştiği de ortaya konmak istenmiştir. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın evrenini, Giresun ilinde yaşayan ve sosyal medya kullanan kadınlar oluşturmaktadır. Örneklem ise amaçlı ve kolayda örnekleme yöntemleriyle belirlenen 313 kadından oluşmaktadır. Veriler, ''Sosyal Medyada Gösteriş Tüketimi Eğilimi Ölçeği'', ''Kadın Öz güven Ölçeği'' ve ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılarak çevrim içi ortamda toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sürecinde, Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sosyal medyada gösteriş tüketimi eğilimi ile öz güven düzeyi arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise, öz güven düzeyinin sosyal medyada gösteriş tüketimi eğilimini anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenler açısından incelendiğinde, kadınların öz güven düzeylerinin medeni durum, yaş ve gelir düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ancak eğitim düzeyi açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiş; lise eğitim düzeyindeki katılımcıların, diğer eğitim grubu mezunlarına göre öz güvenlerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Çalışma durumuna göre ise öz güven düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sosyal medyada gösteriş tüketimi eğilimi açısından yapılan analizlerde, medeni duruma göre anlamlı farklılık olduğu ve bekar kadınların bu tür tüketime daha yatkın olduğu belirlenmiştir. Yaş ve çalışma durumu değişkenine göre de anlamlı farklılıklar tespit edilmiş; genç yaş grubundaki kadınların ve öğrencilerin gösteriş tüketimi eğilimlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Eğitim düzeyi ve gelir durumu açısından ise gösteriş tüketimi eğilimlerinde anlamlı farklılıklar gözlemlenmemiştir. Anahtar Sözcükler: Gösteriş Tüketimi, Sosyal Medya, Kadın Öz Güveni

The aim of this study is to examine the relationship between women's conspicuous consumption tendencies on social media and their levels of selfconfidence. Furthermore, it seeks to determine how these variables vary according to demographic characteristics. The study adopts a relational survey model. The research population consists of women living in Giresun, Türkiye, who are active social media users. The sample comprises 313 women selected through purposive and convenience sampling methods. Data were collected online using the 'Tendency for Conspicuous Consumption on Social Media Scale,' the 'Women's Self-Confidence Scale,' and a 'Personal Information Form.' The data were analyzed using SPSS 27 software. In the analysis process, Independent Samples t-Test, One-Way ANOVA, Pearson Correlation, and Regression Analysis were employed. The findings revealed a significant negative correlation between women's selfconfidence levels and their conspicuous consumption tendencies on social media. The regression analysis showed that self-confidence significantly predicted conspicuous consumption tendencies. Regarding demographic variables, no statistically significant differences were found in women's self-confidence levels in terms of marital status, age, or income level. However, education level was found to be a significant factor, with high school graduates showing lower self-confidence than those with undergraduate and graduate degrees. Employment status was not found to have a significant effect on selfconfidence. In terms of conspicuous consumption tendencies, marital status was found to be a significant variable, with single women exhibiting a higher tendency toward such consumption. Age and employment status also showed significant differences, with younger women and students having higher levels of conspicuous consumption tendencies. However, no significant differences were found in terms of education level and income status. Keywords: Conspicuous Consumption, Social Media, Women's Self-Confidence
Investigation of the Correlation Between Women's Social Media Ostentatious Consumption Behaviors and Their Self-Confidence
Keywords: Sosyoloji; Sociology