Doğalgaz Hatlarının GPS Yöntemi ile Belirlenmesi - Adıbelli, Çağdaş (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Ülkemizde üretilen altyapı haritalarının da gelişmiş ülkelerdeki standartlarda olması ve talep edilen doğruluk kriterlerinin sağlanması istenir. Özellikle metropol kentlerde altyapı hizmeti veren kurum ve kuruluşların mühendislik projelerine altlık teşkil eden bu haritaların gün geçtikçe önemi artmaktadır. Bu haritaların üretim teknikleri, kullanım alanları ve doğruluk kriterleri gibi özelliklerine göre, irdelenmesi ve gelişmiş bazı dünya ülkelerindeki altyapı haritaları ile karşılaştırılarak durumlarının ortaya konması, sektörün geleceğinin planlanması açısından önemli bir konudur.GPS (Global Position System) bugüne kadar insan tarafından yapılmış en önemli gelişmelerden biri olarak düşünülebilir. Çünkü GPS günümüzde artık yalnızca kara, deniz ve hava araçları navigasyonu ve askeri amaçlı değil günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir. Haritaların oluşturulmasında, hâlihazır ve kadastro işlemlerinde, jeodezik ve jeodinamik ölçümlerde, dağcılık, arama kurtarma, arkeolojik kazılar, altyapı kazılarında hatta otomobillerde bile kullanılmaktadır. Bu nedenle GPS artık hayatımızın her aşamasına girmiş bulunmaktadır. Doğalgaz boru hatlarının da ülke koordinat sisteminde tutulması artık kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir.Bu çalışmada doğalgazın tarihçesinden, fiziksel ve kimyasal özelliklerinden, GPS'in tanımı, ölçme metotları, alıcı ve anten sistemlerinden ve altyapı sistemlerinde kullanımı ve sahada yapılan GPS ölçümlerinin altyapı işletmelerindeki kullanım etkinliği, kuruma katkısı, işletmeye getirdiği kolaylıklar üzerinde durulacaktır.Anahtar Kelimeler: Doğalgaz, GPS, ölçüm metotları.

The maps which produced for infrastucture in our country must be on devoloped standarts and based on true criters . Especially for engineering firms and infrastructure firms this maps are getting important in metropol infrastructural workings day by day. The important thing is producing technics must be improvement according to developed countries standarths such as using areas, validity criters, compare with the developed standarths. All these process is very important subject for the future of sectoral improvoment.We can think that GPS (Global Position System) is the one of the most important events which ever made by human. Because GPS is not only using in military areas or land, sea, air vehicle navigations. It became part of our daily life. GPS system has not only been using for Jeodesy, jeodynamic, mountain climbing, rescue, arceology,infrastructure. Today it has been using even in cars. Because all of these reasons GPS has became a part of our daily life. Naturel gas pipe lines must be kept on state coordinate system.In this study the basic events are shown such as naturel gas history chemical specialities, describe GPS measurement technics and receiver and its using methods Gps using on the area for infrasturctural measurent and what kind of easiness bings to any firm.Key Works: Naturel gaz, GPS, measurement technics.
Determine Natural Gas Distribution Lines by GPS Method
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2010
Libra Kayıt No: 77571
Keywords: Jeodezi ve Fotogrametri; Geodesy and Photogrammetry; Doğal Gaz; Natural Gas; TEZ YÜK LİS A235d 2010