Lise Öğrencilerinin Okul Sonrası Zamanlarda Şiddete Yönelmesi ve Ders Dışı Sporla İlişkisi - Şahin, Murat (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmanın amacı, Lise öğrencilerinin okul sonrası zamanlarda şiddete yönelmeleri ile ders dışı spor faaliyetlerine katılımları arasında ilişkiyi incelemektir.Araştırmaya Afyonkarahisar il merkezinden değişik türlerdeki liselerin 9., 10., 11. ve 12. sınıflarında öğrenim gören 797 öğrenci katılmıştır. Verilerin elde edilmesi için öğrencilere ?Öğrenci Bilgi Formu? sunulmuştur. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS İstatistik Programında yapılmıştır. Ayrıca elde edilen bulgular frekans, yüzde ve X2 (Chi-Square) yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Yapılan araştırma sonucunda, öğrencilerin ders dışı sportif faaliyetlere katılımları ile cinsiyetleri ve baba meslekleri arasında sırasıyla p<0.001, p<0.05 seviyesinde ilişki tespit edilmiştir. Yine lise öğrencilerinin cinsiyet durumları ile okul sonrası şiddet olaylarına yönelmesi arasında p<0.05 seviyesinde ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin okul sonrası gözetimsiz geçirdikleri süreler ile okul sonrası şiddet olaylarına karışmaları arasında p<0.001 ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin okul sonrası zamanlarda şiddet olaylarına yönelmesi ile ders dışı sportif faaliyetlere katılımları arasında istatistiksel olarak bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05).Araştırma sonuçları, öğrencilerin okul sonrası zamanlarda şiddet olaylarına sıklıkla karışmaları, ders dışı sportif faaliyetlere katılıp katılmadığı ile ilgili değil, bu zaman diliminde gözetimsiz geçirdikleri sürelerin uzunluğu ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı titizlikle hazırlanmış, öğrencilerin isteklerine ve fiziksel özelliklerine göre düzenlenmiş eğlenceli ders dışı sportif faaliyet programları, öğrencilerin okul sonrası zamanlarda karşılaşabilecekleri şiddet riskinden onları korumaya yardımcı olabilir.

The aim of this study is to investigate tending to violence of high school students at after school hours and relationship with participating extracurricular sportive activities.797 high school students who having education 9., 10., 11. and 12. grade at different types of high schools in Afyonkarahisar province participated in this study. For colleting data, ?Student Information Form? submitted to students. Data collected from forms is analyzed by SPSS Statistic Program and evaluated with using frequency and percentage and chi-square (X2) test.As results of this study, there are significant relationships between participating extracurricular sportive activities with genders and father vocations (respectively p<0.001 and p<0.05). Besides, there is significant relationship at p<0.05 grade between genders of students with tending to violence of them. Also there is significant relationship at p<0.001 grade between period of students without supervision with tending violence of them. On the other hand, there is not significant relationship between tending to violence of students at after school hours with participating extracurricular sportive activities.Conclusions of this study pointed out that there is relationship tending to violence of students at after school hours with period of students without supervision. Therefore, extracurricular sportive activity programs that studiously prepared according as request and physical features of students can help to prevent from meeting risks of violence.
At After-School Hours, Tending to Violence of High School Students and Relationship with Extracurricular Sport
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2010
Libra Kayıt No: 76643
Keywords: Spor; Lise Öğrencileri; Okul Dışı Etkinlikler; Spor; Sports; Spor Faaliyetleri; High Schools Students; Şiddet; Extracurricular Activities; Sports; Sport Activities; Violence; TEZ YÜK LİS Ş131l 201